A rovat kizárólagos támogatója

A Környezetért, Élelmezésért és Mezőgazdasági ügyekért felelős Minisztérium (DEFRA) 15 millió angol fontot (kb. 5,5 milliárd forintot) költ majd természetes árvízkezelési projektekre – jelentette be a környezeti ügyekért felelős miniszter. A zöldek szerint a “földesurak” kisegítése helyett a földműves gazdálkodóknak fizessenek olyan közjavak biztosításáért és szolgáltatásáért, mint az árvízvédelem.

Andrea Leadsom a Parlament felé is megerősítette, hogy bár az olyan árvízvédelmi intézkedések is "nagyon fontosak" mint a beton-akadályok létesítései; a természetes árvíz-kezelés maga is létfontosságú. Richard Benyon (korábbi környezeti ügyekért felelős miniszter) kívánalmainak eleget téve – aki hivatali ideje alatt komoly figyelmet szentelt a vízügyeknek – Leadsom bejelentette, hogy a DEFRA (Department for Environment, Food and Rural Affairs) további 15 millió fontot fektet be a természetes árvízvédelmi megközelítés előmozdítása érdekében. Az összeget az ún. Őszi Közleményük részeként utalták ki november 23.-án.

A természetes árvízkezelést már többször ígérgették, mint az Angliai vízgyűjtő-kezelés terveit nagy-mértékben átható irányvonalat. Ennek eljárásai közé tartozik a faültetés, lápterületek újjáélesztése, a folyamok és folyópartok szabályozása, valamint a vízelvezetésért felelős közúti szivattyúk létesítése illetve gépkezelők alkalmazása. Kritikusok több ízben kérték ehhez a megfelelő támogatást illetve a holisztikusabb árvízvédelmi megközelítés alkalmazását. A DEFRA – folyamatban lévő nemzeti árvízvédelmi szemléje idején – egy sor, a természetes megközelítés fontosságára vonatkozó bizonyítékot szerzett. Újabban pedig a környezeti, farm-gazdálkodási és mezőgazdasági ügyek bizottsága kérte fel a DEFRA-t, hogy rendelje el egy nagy vizsgálat megkezdését, amivel fel lehetne mérni az olyan természetes árvízvédelmi eszközök hatékonyságát, mint az áteresztő-gátak (leaky dam: árvíz szabályozó eszközök) telepítései, a faültetések vagy a tökéletesített talajkezelési eljárások.

árvíz Birstolban egy nagy vihar után

Elárasztott autók az elhagyatott Heartcliffben, Birstolban egy nagy vihar után

A DEFRA a támogatás felhasználásának idejéről és mikéntjéről állítása szerint majd "a kellő időben" ad részletes tájékoztatást. "De az árvízvédelmi beruházásaink projektjei már most is egy csomó természetes árvíz-kezelési eszközt alkalmaznak." – tették hozzá. Guy Shrubsole, a Firends of Earth klímaügyi képviselője mindezt "fantasztikus hírnek" nevezte, melyet közösségek, tudósok és aktivisták egyaránt szorgalmaztak. "Persze ez még csak a kezdet. A klímaváltozás kilátásai nem túl rózsásak és arra ösztönöznek bennünket, hogy sürgősen megvágjuk a szén-kibocsájtásainkat, melyek az árvizekért is felelősek illetve újragondoljuk a földhöz való viszonyunkat.

Ezt követően a kormánynak drasztikusan meg kell reformálnia a farmok támogatását, hogy befejezze a "földesurak" kisegítését… és inkább a földműves gazdálkodóknak fizessen olyan közjavak biztosításáért és szolgáltatásáért, mint az árvízvédelem."

A Guardian által idézett Angela Francis – a Green Alliance közgazdászának – véleménye szerint az új pénztőkének innovációs alapként kéne szolgálnia, hogy támogassa a vízgyűjtő területek szintjén a természetes kezelési szemlélet kutatásait: "Ez az egyetlen útja, hogy megértsük mennyire lehetnek költséghatékonyak ezek az eljárások a megelőzésben és a kezelésben."

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás