A rovat kizárólagos támogatója

November utolsó szombatján immáron XVI. alkalommal várták az érdeklődőket a Tatai Vadlúd Sokadalomra. A télköszöntő madárfesztiválnak idén már 17.000 látogatója volt, amire eddig még nem volt példa.

November 26-án kora reggel mintegy 22 000 vízen pihenő vadlúd látványa fogadta a korán kelő vendégeket. A madársokadalomban hét lúdfaj képviseltette magát: legnagyobb számban a nagy lilik, majd a vetési lúd és a nyári lúd; ezek mellett két-két apácaludat és örvös ludat, valamint egy-egy világviszonylatban veszélyeztetett kis liliket és vörösnyakú ludat is láttak a madarászok.

A ludak a szokott reggeli "menetrend" szerint kaptak szárnyra 8 óra körül, hogy a környező gyepekre, szántókra repüljenek legelni. Ekkor már bőven úton voltak a Sokadalom madármegfigyelő versenyének résztvevő csapatai is, akik estére 101 fajt (!) figyeltek meg a tavon és környezetében. A tavon a ludak mellett a több ezer récének és sirálynak, valamint a szürke gémeknek és kárókatonáknak köszönhetően egész nap volt mit nézni.



A KÉPRE KATTINTVA ELÉRI A FOTÓGALÉRIÁT

Valószínűleg az enyhe és tiszta időnek köszönhetően a libák esti behúzása nagyon elhúzódott, a madarak jelentős része csak a teljes sötét beállta után fejezte be a legelést és érkezett vissza a tóra. Ráadásul jó négyezerrel nőtt is a számuk, a vasárnap reggeli számolás szerint mintegy 26 000 lúd éjszakázott a tavon.

A szervezők: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület minden kedves látogatónak köszöni, hogy részvételével megtisztelte a rendezvényt!  Köszönet illeti továbbá mindazokat az önkéntes és hivatásos szervezőket és természetvédelmi szakembereket, akik sok-sok munkával nem csak a ludak háborítatlan telelését segítik immáron hosszú évek óta, de az idei Sokadalom sikeres lebonyolítását és ennek a beszámolónak az elkészültét is lehetővé tették!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás