A rovat kizárólagos támogatója

A Nobel-békedíjas Muhammad Yunus szerint a gazdagok és szegények között egyre növekvő jövedelmi szakadék egy időzített bomba, ami előbb-utóbb egy társadalmi és gazdasági elégedetlenségként fog felrobbanni, ha a világ nem tesz időben ez ellen. Stephen Hawking is az emberek közötti egyenlőtlenséget tartja a legnagyobb civilizációs veszélynek.
A magyarok negyede rossz körülmények között él egy friss felmérés szerint.

Muhammad Yunus szerint a banki és pénzügyi rendszer egy "minél több pénzed van, annál több pénzt adok neked" világot teremtett, miközben a világ népességének nagy részét megfosztották a vagyonfelhalmozás és egy elégséges életszínvonal fenntartásának lehetőségétől. 

A vagyon a világ egy szűk részének kezében koncentrálódik […] ez egy időzített bomba és nagy veszély a világnak – hangoztatta.

Úgy véli, hogy Donald Trump győzelme vagy a britek népszavazási eredménye (brexit) is mutatja, mennyire elégedetlenek az emberek a vezető elit eddig tett erőfeszítéseivel a vagyonkülönbségek csökkentésére.

Az Oxfam idei jelentése szerint a világ leggazdagabb 62 emberének vagyona 44%-kal emelkedett 2010 óta, miközben a legszegényebb 3,5 milliárd ember vagyona 41%-kal csökkent ugyanezen időszak alatt.

Yunus szerint ezek a jövedelmei egyenlőtlenségek növelik a feszültséget a szegényebbek között, ők a bevándorlókat és a kisebbségeket kezdik el hibáztatni a helyzetük miatt, ezt pedig a lelkiismeretlen politikai vezetők ki is használják – tette hozzá a Reutersnek, melyet a portfólió magyarított.  A Nobel-békedíjas vállalkozó úgy hiszi, hogy az emberek természetükből adódóan vállalkozónak születtek, nem pedig álláskeresőknek. Ő úgy próbál segíteni a szegényebbeken, hogy mikorhiteleket nyújt piaci kamatok mellett, fedezet igénye nélkül. Az általa alapított Grameen Bank már 8,8 millió embernek adott hitelt Bangladesben 40 éves fennállása óta. Sokan persze úgy vélik, hogy a hitelre felszámított 20%-os kamatok magasak, de Yunus szerint ez még így is kedvezőbb, mint a helyben sok esetben csak 300%-os kamat mellett elérhető hitelkonstrukciók.

Az ország negyede rossz körülmények között él

Szintén a Portfolio.hu számol be arról, hogy az Európai átlaghoz viszonyítva meglehetősen rosszul áll a magyarországi lakáshelyzet, ha a meglévő lakásállomány állapotát és a lakások zsúfoltsági rátáját vizsgáljuk. A magyarok negyede rossz lakhatási körülmények között él, 40 %-uk pedig nem megfelelő méretű lakásban élt tavaly.  Ebben az uniós átlagnak nem éri el a 17 százalékát sem. Még rosszabb a magyar adat lakhatási körülmények összehasonlítását nézve: az uniós átlag csupán 15 százalékos, és Magyarországnál csak három országban rosszabb a helyzet. A rossz lakások aránya Közép-Magyarországon a legalacsonyabb, 4 százalékos, a legrosszabb pedig a Dél-Alföldön, ahol a lakások 14 százaléka rossz állapotú. A Portfolió szerint rossz állapotúnak az a lakás számít:
amiben nincs WC vagy fürdőszoba,
nincs szennyvízelvezető-csatorna,
a fal vályogból épült alapozás nélkül,
nincs vezetékes víz,
amiben nincs konyha,
és a teljes alapterület 50 négyzetméter vagy ennél kevesebb, illetve a lakás csak egy 12 négyzetméteresnél kisebb szobával rendelkezik.
 

Az emberek közötti egyenlőtlenség a legnagyobb civilizációs veszély

Az emberek közötti egyenlőtlenség a legnagyobb civilizációs veszély

Bolygónk a valaha volt legveszélyesebb időket éli – figyelmeztetett meglehetősen vészjóslóan Stephen Hawking. És hogy miben látja a fenyegetést a világ leghíresebb fizikusa? Klímaváltozás, élelmiszerhiány, túlnépesedés, más fajok tizedelése, járványok, az óceánok elsavasodása… Ezek mind csak a jéghegy csúcsát jelentik.

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás