A rovat kizárólagos támogatója

Enrique Peña Nieto mexikói elnök 2016. December 1-jén ünnepélyesen megnyitotta az ENSZ Biológiai Sokféleség Egyezménye Részes Feleinek 13. Konferenciáját (COP13) Cancúnban.

“A COP13 lehetőséget teremt természeti értékeink fenntartásáról és védelméről alkotott hagyományos nézőpontunk megváltoztatására. A lényeg, hogy a biológiai sokféleségre az emberiség jelenlegi és jövőbeli jólétéért dolgozó fejlesztési stratégiaként tekintsünk. A valódi kihívás az emberi szükségletekhez és az emberek életének javításához hozzájáruló természeti tőke biztosítása.”: Enrique Peña Nieto

Cancúni Nyilatkozat

Számos ország természetvédelmi ügynökségének igazgatója által került elfogadásra a COP13 során a Cancúni Nyilatkozat a Jólét Fenntartható Használatának és Megőrzésének Érdekében Történő Integrációért. Ez a megállapodás lehetővé teszi minden egyes ország termelő ágazatainak a biológiai sokféleség és védelmi szempontjainak döntéshozatalba való beillesztését.

A mexikói elnök elmagyarázta, hogy a Cancúni Nyilatkozat által lefedett ágazatok nagyon fontosak és Mexikó helyzetét három példával szemléltette:

  1. “2015-ben Mexikó 32 millió turistát fogadott, mely országunkat a világ kilencedik leglátogatottabb országává tette. Azok az emberek, akik idelátogatnak, azért jönnek, hogy az ország természeti szépségét, gyönyörű tengerpartjait, korallzátonyait és lenyűgöző tájait csodálhassák. A legfőbb kihívás e természeti jólét megtartásának biztosítása és vonzó mivoltának megtartása azon turisták számára, akik a jövőben Mexikóba látogatnak.”.
  2. “A második példa az agrár-élelmiszeripar, mely immáron a nemzetközi piacokon korábban sosem látott méretekben hódít. 2015-ben, az elmúlt 20 évben először, a mezőgazdasági és halászati export értéke meghaladta importjának értékét. A biológiai sokféleség agrár-élelmiszer láncokba való integrációjának sikeres példái közé tartozik a fenntartható kávétermesztés, a sárgauszonyú tonhal és homár halászata, valamint a kukorica genetikai sajátosságainak megőrzése, hiszen a kukorica Mexikóból ered.

A fő kihívás tehát a növekvő mezőgazdasági tevékenység konszolidációja, mely egyesíti a gazdasági fejlődést, a társadalmi befogadást és a környezetvédelmet. Ezt a három fő elemet a jövőben minden gazdasági tevékenységgel biztosítani kell: környezetünk védelme, társadalmi befogadottság elérése, de mindenek felett a fejlődés és a gazdasági növekedés lehetővé tétele a környezetvédelemmel együttesen.

  1. "Végül, szeretném bemutatni a halászati ágazatban felmerülő megőrzési kihívást azon a harcon keresztül, melyet a kaliforniai disznódelfin populációjának megőrzéséért vívunk. A disznódelfin egy kistestű delfin, melyből természetes élőhelyén már kevesebb, mint 100 példány él. A halászokkal együttműködve dolgozunk a Felső- Kaliforniai-öbölben, hogy biztosítsuk, hogy a disznódelfin populáció ne legyen többet ártatlan áldozata egyéb halfajok halászatának.”.

"Sokféle országként hatalmas felelősségünk, hogy vigyázzunk környezetünkre, mely nem csupán nemzeti, de a világ öröksége is.”. Enrique Peña Nieto

Mexikó: egy fenntarthatóbb világért

  Mexikó létrehozza legnagyobb védett területét

 

Mexikó természeti gazdagságával a világ kevés országa büszkélkedhet, éppen ezért tartják rendkívül sokféle országnak; mely magával hordozza a természet védelmének óriási felelősségét, mely nem csupán nemzeti, hanem a világ öröksége is.

Négyből három új természetvédelmi övezet Mexikó tengeri örökségének része és Bioszféra Rezervátum címet kapott, melyek olyan övezetek, ahol csupán olyan emberi tevékenység végezhető, mely nincs kihatással az ökoszisztémára:

  • A Csendes-óceán és szomszédos vizei Alsó-Kalifornia és Dél- Alsó-Kalifornia államok nyugati partjain (1.2 millió hektárnyi terület).
  • Mexikó Csendes-óceáni partvidékének mélye, egy nagy parti sáv, 800 méter mélység alatt, mely Chiapastól Nayaritig tart és magába foglalja a Revillagigedo-szigeteket körülvevő területet is (57.8 millió hektár).
  • A mexikói Karib-térség, Quintana Roo állam partjánál húzódó tengeri övezet nagy része (5.7 millió hektáron), mely a közép-amerikai zátonyrendszer 50%-át védi majd meg.

  • Az új Mexikói-Karibi Bioszféra rezervátum több, mint 5,7 millió hektárt fog lefedniAz új Mexikói-Karibi Bioszféra rezervátum több, mint 5,7 millió hektárt fog lefedni

Az öt természeti védőövezetből négyben pedig tilos a szénhidrogének feltárása és kitermelése. Ezek is a tengeri sokféleség részét képezik:

  • Mangrove mocsarak és ramsari vadvizek. 32 szövetségi államot fednek le és kiterjedési eléri a 92,426 Km2-t.
  • Lacandonai-őserdő régiója. Chiapas államban található és 18.348.9 négyzetkilométeren terül el.
  • Yucatán-félsziget és a mexikói Karib-térség. Campeche, Quintana Roo és Yucatán államaiban található és 219,011.2 négyzetkilométeren terül el.
  • Kaliforniai-öböl – Alsó-Kaliforna – Dél- Alsó-Kalifornia. A legnagyobb régió, mely szárazföldi és óceáni térségeket is magába foglal, legfőképpen a Kaliforniai-öbölben és a Vizcaíno-La Purisima-Iray régiókban. 691,758 négyzetkilométert fed le.
  • A Mexikói-öböl és a mexikói Karibi-térség korallzátonyai. A Misantla Tampicoban, Veracruz államban, Mexikó Délkeleti-medencéjében és a Yucatán-félsziget olajlelőhelyein található korallzátonyok tartoznak ide, melyek 6,172 négyzetkilométert fednek le.

Ezeken kívül egy szárazföldi természetvédelmi területet és egy természeti védőövezetet és létrehoztak:

  • Tamaulipas-hegység Természetvédelmi Terület: 308 hektáron elterülő Bioszféra Rezervátum. Tamaulipas államának egyik legtöbb természeti tőkével rendelkező és az ország számos ökoszisztémáját felvonultató terület.
  • Lacandonai-esőerdő Régiójának Természeti Védőövezete. Mexikó zöld tüdeje és az ország legfontosabb vízlelőhelyeinek egyike.

A négy természetvédelmi övezet által lefedett felszín rekordnagyságúnak mondható, éppen több, mint 65 millió hektárjával.

Ez a terület majdnem háromszorosa az előző kormányzat által létrehozott természetvédelmi övezetek együttes területének. Napjainkban Mexikónak 181 védett övezete van, melyek együtt hozzávetőlegesen 91 millió hektárt tesznek ki, amiből 70 millió hektár tengeri és óceáni, míg 21 millió hektár szárazföldi területeket ölel föl. Ezzel Mexikó azon országok kis csoportjához csatlakozott, melyek eleget tettek az Aichi célkitűzéseknek a tengeri és part menti vizek védelmét célzó minimum követelményeinek (10%), melynek Mexikó több, mint a duplájánál tart 23%-al igencsak túlteljesítve azt. Mexikó ígéretet tett arra is, hogy 2020-ig megvédi nemzeti területének 17%-át, melynek jelenleg 13.76%-át fedik le az eddig létrehozott természetvédelmi övezetek.

A mexikói kormány és társadalom, “komolyan, stabilan és rendkívül erősen elszánt abban, hogy olyan nemzetté váljon, mely elkötelezett környezetünk védelmében és megőrzésében, valamint abban, hogy a jövő nemzedékeinek megteremtsék a megfelelő életminőséget.”. Enrique Peña Nieto

Kapcsolódó anyagok:

Védjük meg, ami megvédhet minket!

Mexikó létrehozza legnagyobb védett területét

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás