Orvvadászok öltek meg egy kameruni vadőrt

Szőke Alexandra

2016. december 12. 20:17

Orvvadászok öltek meg egy kameruni vadőrt

Elefántagyarra vadászók figyeltek ki és öltek meg egy kameruni vadőrt múlt szerdán, miközben az elefántok és gorillák megóvásáért járőrözött társaival. A 10 napos, Lobéké Nemzeti Park-beli járőrözés utolsó reggelén történt az incidens; aminek során Bruce Danny Ngongot háromszor lőtték meg, kétszer a csípőjén és egyszer a combján.

Ahogy a park igazgatója, Achille Mengamenya Goue aznap esti levelében írta az erdészetért és vadvilágért felelős miniszternek, Philip Ngole Ngwesenek: „Ngongo azután esett el, hogy a Kalasnyikovokkal „állig felfegyverkezett” vadorzók bandája kifigyelte a járőröket és azonnal tüzet nyitott rájuk.  A vadőr rengeteg vért vesztett, és még az erdőben belehalt sérüléseibe. (...) Miniszter úr, jelenleg ilyen a vadvédelmi szolgálat helyzete a Lobéké Nemzeti Parkban. A Guardian értesülései szerint Ngongo családot hagyott hátra maga mögött, bár gyermekeinek pontos száma nem ismert.

A kameruni parkőr Bruce Danny Ngongo meghalt az orvvadászokkal folytatott tűzharcban A kameruni parkőr Bruce Danny Ngongo meghalt az orvvadászokkal folytatott tűzharcban

A járőrözésen Ngongoval tartott három másik vadőr és a kameruni 123-as motorizált gyalogsági egység két katonája, akiket a vadorzók elleni védekezéshez mozgósítottak. Ngongo kollégái visszaverték a támadást, ám közben Martin Ngozo közlegény is megsérült. A Guardian cikk megjelentekor Ngozo állapotát már stabilizálták a közeli kórházban, mielőtt helikopterrel továbbszállítanák egy nagyobb településre. Az egység megtalálta a vadorzók zsákmányát – kilenc elefántagyart – és letartóztatott egy helyi prémvadászt, akit kapcsolatba hoztak a bandával.

A Lobéké ad otthont Kamerun néhány utolsó erdei elefánt csordájának. Az orvvadászok miatt az afrikai két elefántfaj közül a kisebbik már közelebb van a kihaláshoz, mint a nagyobb termetű szavannai faj.

A fiatal elefántok aránylag könnyű célpontot jelentenek a vadorzók számára A fiatal elefántok aránylag könnyű célpontot jelentenek a vadorzók számára

A park a síkvidéki gorillák otthona is; és mivel a Közép-Afrikai Köztársaság, valamint a Kongói Köztársaság határainak közelében helyezkedik, ezért a vadállatok cserkészése közben a bandák ide-oda tudnak osonni a határon. 2011-ben egy vadőrt és két gorillát öltek meg a vadhúsra vadászó orvvadászok.

A Guardian egy véleménycikkében fejtette ki Sean Willmore, a Vadőrök Nemzetközi Szövetségének elnöke, hogy többnyire orvvadászok miatt hal meg szolgálat közben hetente két-három vadőr. Ahogy mondta „Ezek a fáradhatatlan harcosok minden nap az életüket teszik kockára azért, hogy megvédjék a bolygót. Eljött az ideje, hogy kiálljunk mellettük, megadjuk nekik a teljes támogatást, és a megérdemelt elismerést és tiszteletet. Ők mindannyiunk nevében harcolnak.”

Múlt héten egy thai vadőr élte túl, miután saját készítésű előltöltős puskájával lőtte hasba a később elfogott vadorzó.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés