A rovat kizárólagos támogatója

Az EU vezetője letett arról a tervéről, hogy módosítsa a zászlóshajó fajok és azok élőhelyét szabályozó irányelveket, miután elképzelése ellen az emberek egy hatalmas nyilvános kampányban tiltakoztak.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker egy példátlan nagyságú tiltakozás miatt rákényszerült, hogy elhagyja azon tervét, miszerint a zászlóshajó fajokra vonatkozó törvényeket módosítsa. A tüntetés több mint fél millió embert mozgósított. A népszerű Madárvédelmi és Élőhely-védelmi irányelvek, Európa közel ötödét érintik, körülbelül 200 lápos, vizenyős területet, legelőt és tengeri élőhelyet szabályoz, valamint több ezer állat-és növényfajt.

Juncker 2014-ben, hivatalba állását követően rövidesen, kezdeményezte a természetvédelmi törvények felülvizsgálatát, annak érdekében, hogy azokat vállalkozás baráttá tegye. Elképzelése a bizottságon belül hamar vitát szított.

Nemrég azonban a törvények mindenféle változtatás nélkül „célnak megfelelőnek” lettek ítélve. A kampányolók örömmel ünnepelték az EU környezetvédelmi biztosát Karmenu Vellát, azt mondták, amit tett az mindenképpen győzelemként könyvelhető el európai természetvédelem területén. „Gondosan figyeltünk a közvéleményre.” – mondta a Guardiannak. „ A fő üzenete ennek az egésznek, hogy a szóban forgó két irányelv az alapját képzi a környezeti élőhelyek és fajok védelmének.” Hatékonyabb és tervezettebb kivitelezésre van szükségünk tehát a két irányelv esetében. A probléma nem oldható meg jogalkotási intézkedéssel. Az irányelveket nem fogjuk újratárgyalni.” Rekordnak számító 550 ezer ember vett részt az internetes konzultáción, az Európa jövőjét illető környezetvédelmi irányelvekkel kapcsolatosan. Közülük 520 ezer válaszadó – az összes megkérdezett 94%-a – gondolta úgy, hogy a direktíván nem szabad változtatni. Az EU szaktanácsadója által készített márciusi jelentés szerint a két irányelv hatékony, koherens és releváns, célnak megfelelő. Érdekes, hogy a jelentést nem publikálták…

David Cameron ígéretet tett, hogy megvédi az irányelveket az EU népszavazási kampánya során, ahol foggal-körömmel „harcolt”, hogy védelmet biztosítson a direktíváknak és enyhítse a mezőgazdaság és az ipar részéről érkező lobbi erejét Európában. „Ez egy hatalmas győzelem az vadvilág számára.” – mondta a Guardiannak Alice Puritz az NGO ClientEarth ügyvédje. „Ezek a törvények működőképesek és ezt ünnepelnünk kell. Nincs más dolgunk, mint biztosítani a megfelelő kivitelezést és végrehajtást, hogy meggyőződjünk, Európa természeti környezete megkapja azt a védelmet, ami prosperálásához szükséges. „A természet egy kulcsértéket képvisel társadalmunk számára és a fennmaradásunkhoz is nélkülözhetetlen.” – mondta Ariel Brunner a BirdLife Europe politikai vezetője. „ Az európai együttműködés szempontjából is győzelemként könyvelhető el az eredmény, minthogy a természet nem ismer határokat.”

Aranylilék a Wadden Sea Nemzeti Parkban Németországban, Közép-Európa egyik legnagyobb Natura 2000-es területénAranylilék a Wadden Sea Nemzeti Parkban Németországban, Közép-Európa egyik legnagyobb Natura 2000-es területén

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A liberális-demokrata MEP, Catherine Bearder a következőt mondta: „Repesek a boldogságtól a hír hallatán. Megnyertük az Egyesült Királyság természetvédelméért vívott harcot.” A WWW-s érdekképviseleti igazgatója, Trevor Hutchings szerint: „Az EU-ból való kilépésünket követően, biztosnak kell lennünk abban, hogy ezek a védelmi intézkedések megmaradnak az Egyesült Királyság törvényeiben, mi több kiemelt szerephez jutnak a kormány 25 éves környezetvédelmi tervében.” A jövő irányelveiről való bizonytalanság közepette, a Brexit utáni Britanniában a UN környezetvédelmi programjának igazgatója, Erik Solheim szintén ragaszkodott a törvények statútumban tartásához.

A Friends of the Earth szervezet szerint sürgős előrelépések kellenek – főleg védelmi lépések, így a Brexit után – az Egyesült Királyságban a természetvédelmi törvények végrehajtásának javítása érdekében. „ A hatékonyabb végrehajtás kikényszerítése különösen intenzív Észak-Írország területén, ahol rendszeres mulasztások figyelhetők meg a direktívákkal kapcsolatban.” – mondta Sandra Bell, a „Zöldek” természetvédelmi képviselője.

Lough Neagh és Lough Beg speciális védelmet igénylő területén, az észak-ír kormány nemrég hagyott jóvá egy olyan autópálya építést, mely naponta 22 000 jármű fog haladni, mindezt egy értékes téli etetőhelyen, ahol vonuló madarak sokaságát kellene megvédeni– mondta Bell. „A döntés nagy vitákat fog kiváltani.” – mondta, majd hozzátette: „Ez az eset is jól mutatja, miért olyan fontosak az EU természetvédelmi törvényei és miért kell az Európai Bizottságnak szigorúbban venni az olyan rendszeresen ismétlődő eseteket, amiknek során megszegik a törvényt.”
A bizottság ígéretet tett, hogy felvázol egy akciótervet, annak érdekében, hogy növelje befektetéseit, illetve jó végrehajtási gyakorlatot fejlesszen ki a Natura 2000 terültek tekintetében.

Kapcsolódó anyagok:

Győzött a természet! Eredményes volt az európai összefogás!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás