A rovat kizárólagos támogatója

Sok szerencsét Bölcsesség! Bölcsesség, a laysan-albatrosz nagy tapasztalattal rendelkezik tojás keltetési ügyekben Ez a “jómadár”, már megint megcsinálta. Bölcsesség, a laysan-albatrosz illetve a világ legidősebb vadmadara, ma legalább 66 éves és tojása kikeltét várja – jelentette be az USA hal és vadvilág szolgálata.

Bölcsesség megfigyelése előtt a tudósok úgy hitték, hogy egy laysan-albatrosz legmagasabb várható élettartama 40 év. A tudósok Bölcsességet a jobb lábán lévő egyedi kis piros címkéről ismerik fel. Chandler Robbins biológus először 1956-ban címkézte föl a madarat Midwayben és mikor 2002-ben visszatért össze is futott öreg barátjával. Bölcsesség most tehát Midway atollon fészkel, amely mintegy 1500 km-re fekszik Honolulutól észak-nyugatra. Egyedül 2006 óta legkevesebb 9 kis-fiókát fel is nevelt.

Bölcsesség tehát most kelteti legújabb tojását, miközben várja haza társát Akeakamai-t (akinek neve Hawai nyelven annyit tesz: Bölcsesség szeretete). Mikor partnere visszatér egy kis időre át is veszi majd a háztáji teendőket, míg Bölcsesség az óceánhoz repül, hogy élelmet és egy kis feltöltődést leljen. Mint bármely erős és sikeres hölgynek, Bölcsességnek is vannak ellenlábasai. A Washington Post megjegyzi, vannak, akik megkérdőjelezik, hogy egy olyan koros albatrosz, mint Bölcsesség képes lenne tojásokat rakni. A szkeptikusok szerint könnyen lehet, hogy egy ponton az öreg lábára helyezett címkét kicserélte valaki egy fiatal egyedére. Ha így van azonban, ha úgy; mi mindenképpen nagy szeretettel várjuk az új fióka érkezését három hónapon belül!- írta a huffingtonpost.com.

Így tesz temetővé egy paradicsomi helyet eldobható kultúránk

Így tesz temetővé egy paradicsomi helyet eldobható kultúránk

A Midway Atoll a Csendes-óceán északi részén található. A kis csendes-óceáni sziget fehér homokos tengerpartja az emberi behatásoktól nagyon távol áll. A Midway Atoll mondhatni a civilizált világtól az egyik legtávolabb eső földterület. Megnyugtató érzés távoli partjainál állni, egészen addig, amíg a lábad elé nem nézel. Tengerpartja mentén a motoros sisaktól kezdve, az esernyő nyelén át a strandpapucsig minden megtalálható. Ezek a tárgyak nem egy repülővel zuhantak le, nem is hajóból estek ki, emberek sem élnek a szigeten, akik ide hozhatták volna. A tenger hullámai sodorták ide őket, feltehetőleg Kína és az Egyesült Államok messzi távolából. Ehhez hozzájön még az a hatalmas műanyag szemetet felhalmozó folt, ami a Csendes-óceán közepén kering, amihez valószínűleg te is hozzájárultál. És ez csak egy kis része, annak a műanyaghulladéknak, ami létezik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás