Természet vs. Természeti Tőke

Domján Dénes Péter

2016. december 15. 15:38

Természet vs. Természeti Tőke

A „Természeti Tőke” mint világlátás, elhíresült az elmúlt időkben. Az angliai Természeti Tőke Koalíció, a Természeti Tőke Protokoll valamint a kormányzati Természeti Tőke Bizottság létezése mind erre utal. De miféle feltételezés bújik meg a Természeti Tőke kifejezése mögött?

Egy új művészetileg támogatott projekt ezt próbálja felderíteni. A Művészeti-és Humán-tudományok Kutatási Tanácsa – amely beleegyezett a kutatás, a networking, a diskurzus és a művészeti kiállítások támogatásába, elköteleződött a Természet vs. Természeti Tőke kérdésköre mellett.  A Természeti Tőke elképzelése alapján a természet minden „része” értékkel bír, de vajon hogyan is lehetne e „részeket” meghatározni mikor a természet egységként és egészként funkcionál? Könnyen juthatnánk arra a következtetésre, hogy efféle kérdések figyelembe vétele és hatásainak vizsgálata a társadalomtudományok hivatalos támogató szervének (a Gazdasági és Társadalmi Kutatások Tanácsának: ESRC) hatáskörébe tartozik, ám e csoport eleddig nem jelezte érdeklődését a téma iránt. Ugyanakkor, szerencsére egy másik tudományos kutatásokat támogató tanács – a Művészeti- és Humán- tudományok Kutatási Tanácsa – beleegyezett a témakör részleteinek kutatásába illetve a networking, a diskurzus és a művészeti kiállítások támogatásába e növekvő fontosságú kérdéskört illetően, ezzel biztosítva a kritikus perspektívák innovatív platformját az ortodox gazdasági irányelvek hatókörén túl. A projekt 2016 novemberében indult útjára. Vezetői: Rupert Read az East-Anglia egyetemről illetve Aled Jones és Victor Anderson az Anglia Ruskin egyetemről, igyekeznek megkérdőjelezni a természeti tőke közkeletű elképzelését, amely egyre inkább meghatározza különböző kormányzatok és cégek zöld- gondolkodását, környezetvédelmét.

Mi a pénzügyi értéke ennek az Amazóniai esőerdőben növekvő óriási fának?

A Természeti Tőkéről folyó vita egy dilemmával kezdődik.

Először is a természeti világot, természeti tőke-részek gyűjteményének tekinteni – melyek mindegyike pénzbeli értékként meghatározható – talán valóban a leghatékonyabb módja annak, hogy a természet világát figyelembe vehessük a politikai döntéshozatal folyamán, melyet mélyen áthat a gazdasági hatékonyság irányelve. Sok ökológus és természetvédelmi-biológus meg is lovagolta a természeti tőke lázat, minthogy ebben látták a természetvédelem egyedüli felületét, ahol labdába rúgni egyáltalán lehetséges.
Másrészről viszont – a dilemma mérlegének másik serpenyőjén – a természet világát természeti tőkének nevezni; úgy látni, mint amelynek „részei” pénz-értékben kifejezhetők és egyáltalán azt gondolni, hogy a természetben vannak efféle „részek”, holott magának az ökológiának az esszenciája, hogy minden interakcióban van minden mással – elképesztő félreértésekre ad okot. Helytelenül mutatja be ugyanis a föld működését, illetve erősen félrevezető a „részek” és aspektusok jelentőségének kiértékelését illetően. Ez úgy tűnik, mint a pragmatizmus és érték közti öreg konfliktus, de (mint általában) az ügy ennél bonyolultabb.

Az új projekt – mely jelenleg az ’Értékeljünk a Természetet’ (Valuing Nature) néven fut – egy sor, különböző háttérből érkező szakembert gyűjtött össze, hogy azok megvitathassák a központi dilemmát és annak kevésbé nyilvánvaló komplikációit. Tekintve a bevonni szándékozott szakértők körét, nem várható, hogy konkrét közmegegyezéses következtetésekre fognak jutni a projekt 18 hónapos kifutási ideje alatt. Ugyanakkor remélik az ügy és a nehézségek tisztázását illetve kommunikálását, hogy növelhessék a természeti tőke világlátását érintő tudatosságot- írta a theecologist.org.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés