A rovat kizárólagos támogatója

A veszettséggel kapcsolatos tudnivalókról szóló kampányt indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A részint uniós pénzből megvalósuló program célja, hogy bővítse a lakosság betegséggel kapcsolatos ismereteit szórólapokkal, a közösségi médiában közzétett reklámfilmmel, és informatív weblappal.

A veszettség agy- és gerincvelő-gyulladással járó, halálos betegség, mely az Európai Unió területén, a tagállamok sikeres mentesítési programjainak köszönhetően, egyre inkább visszaszorul. Az Európai Bizottság célkitűzése, hogy 2020-ra az EU valamennyi tagállamában felszámolják a betegséget. A NÉBIH – Európai Uniós társfinanszírozással megvalósuló – kommunikációs kampányának célja, hogy a lakosság ismereteinek bővítésével is segítse a mentesítési program sikerét.
 

A veszettség mentesítési program számos kommunikációs eszközt igénybe vesz, hogy az információkat eljuttassa a lakossághoz: a NÉBIH szórólapokat helyez el többek között iskolákban, ifjúsági- és turistaszervezeteknél és kulturális intézményekben.

A közösségi médiában társadalmi célú reklámfilm formájában találkozhatnak majd a témával az emberek és informatív weboldal (www.veszettsegmentesites.hu) is készült.  A kampány célkitűzése, hogy a lakosság felismerje a betegségre utaló tüneteket és jelentse a veszettségre gyanús állatokat az állategészségügyi hatóság felé, ugyanakkor a városokban is egyre gyakrabban megjelenő, egészséges rókák ne okozzanak felesleges riadalmat.

A kampány fő üzenete: „Ha olyan rókát vagy egyéb vadállatot lát, amely hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy támadó magatartást mutat, esetleg róka, vagy más vadállat tetemét találja meg, értesítse a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságot, vagy hívja a NÉBIH Zöld számát, a +36 80 263 244 telefonszámot!”

Háttér
A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, illetve az embert is megbetegíti. A betegség a veszett állat harapásával, a vírust tartalmazó nyállal terjed, és általában nem gyógyítható, de vakcinázással hatékonyan megelőzhető. Hazánkban a kutyák veszettség elleni évenkénti védőoltása kötelező, azonban a lakásból kijáró macskák oltása is ajánlott.

A vadon élő állatokban előforduló veszettség felszámolásának hatékony módja a rókák orális immunizálása, ami vakcina tartalmú csalétkek kihelyezésével történik. A mentesítési program 1992-ben kezdődött, a kampányokra évente kétszer, tavasszal és ősszel kerül sor, napjainkban már az Európai Unió által társfinanszírozott program részeként.

A NÉBIH laboratóriumai évente több ezer rókát vizsgálnak meg, és 2015-ben egyetlen esetben sem, 2016-ban pedig mindössze egy rókából mutatták ki a vírust. Emberi fertőződésre, megbetegedésre 1994 óta nem került sor Magyarországon. A veszettség tehát Magyarországon szerencsére egyre ritkábban fordul elő, azonban a szomszédos országok közül Ukrajna és Románia teljes területén, illetve Szlovákiában, a lengyel határ közelében is jelen van.
Mivel rendkívül veszélyes betegség, ezért fontos, hogy a lakosság tisztában legyen azzal, milyen óvintézkedéseket kell betartani, amelyek révén minimalizálható az emberi megbetegedés kockázata.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás