A rovat kizárólagos támogatója

A lehűléssel párhuzamosan nagyon sok madárfaj távozott a Kárpát-medencéből. A Körös-Maros Nemzeti Park tájairól is eltűntek már a bíbicek, seregélyek, pajzsos cankók és más vonuló madarak.

Azok a fajok, melyeknek életmódja a vizekhez, vízpartokhoz kötődik, a fagyok beálltával szinte egyszerre álltak tovább. Ilyen látványos eltűnést figyeltünk meg a bíbiceknél és a seregélyeknél, amelyeknek december elején még ezres csapatait láthattuk, a hónap közepén viszont már eseményszámba ment néhány példány megfigyelése.
Ugyancsak ez időtájt vonultak el az utolsó pajzsos cankók, havasi partfutók és pólingok, amelyek táplálkozása szintén a sekély vízterekhez kötődik.

Észak-Békés megye a Dél-Hortobágyról Kardoskút irányába tartó darvak vonulási útvonalába esik. December közepén már azt tapasztaltuk (ezt az országos daruszámlálás adatai is megerősítették), hogy megszűnt a darvak mozgása, tehát az utolsó csapatok is búcsút intettek a Hortobágynak. Az eurázsiai daruállomány Kárpát-medencén átvezető vonulási útvonalát használó csapatok már csak a délebbi területeken – Kardoskúton, Pusztaszeren és a szegedi Fehér-tónál – tartózkodtak.

Vannak olyan fajok, melyek nagyon érzékenyen lekövetik a fagyhatár alakulását. Ilyenek például a vadludak, amelyek a vizek befagyásakor nagyon gyorsan továbbvonulnak, csak néhány kisebb csapatuk jár be a jégre, a megszokott helyekre éjszakázni. Amikor azonban a tavak jégpáncélja visszaolvad, nagyon hamar újra megjelennek. Ez a viselkedés különösen jellemző a nagy lilikre és a nyári lúdra.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás