A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: nébih

Egy Európai Uniós rendelet miatt 24 glifozát hatóanyagú készítmény engedélyét vonta vissza november 30-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az érintett készítmények 2017. május 31-ig forgalmazhatók, és 2017. november 30-ig felhasználhatók. A dátumokat az engedélytulajdonosoknak szerepeltetniük kell a forgalomban maradó tételek címkéjén.

Az Európai Bizottság nem kívánatos összetevőnek minősítette a glifozát készítmények polietoxilált faggyúamin tartalmát, így az e segédanyagot tartalmazó készítmények a továbbiakban nem engedélyezhetőek a tagállamokban. A visszavont engedélyű termékek 2017. május 31-ig forgalmazhatók és 2017. november 30-ig felhasználhatók. A forgalomban maradt tételek címkéjén a két dátumot szerepeltetniük kell az engedélytulajdonosoknak.

Magyarországon 2016. november 30-ig összesen 59 glifozát engedély volt. Ebből 37 alapengedély, 16 klónengedély (második névhasználat) és 6 párhuzamos import. Az új előírások alapján a NÉBIH 24 készítmény engedélyét vonta vissza.

A polietoxilált faggyúamin segédanyagot nem tartalmazó glifozát készítmények engedélyei 2017 második feléig érvényesek, amikor is döntés születik a hatóanyag megújításáról, vagy esetleges visszavonásáról.

A 2016. november 30-tól visszavont, POE faggyúamin segédanyagot tartalmazó glifozát készítmények nevei:

Alapengedély

Klón  engedély

Párhuzamos import engedély

Glyphogan 480 SL

Gladiator 480 SL
Hardflex 480 SL

Glyfogan

Taifun 360

  

Dominator

  

NASA

  

Glyfos

  

Glialka 480 Plus

Figaro

Agria Glypho

Roundup Classic

Glyphogan Classic
Vesuvius

Glifostar 480 SL
Roundup Classic
Sherif 480 SL
Uyuni

Roundup Classic Plus

Rodeo

 

Roundup Forte

  

Clinic 480 SL

Amega

 

Nufozát

  

11 db

7 db

6 db

 

Alapengedély : A készítmény értékelése alapján kiadott részletes engedélyokirat

Klón engedély: Az alapengedéllyel megegyező használatra jogosító határozat, mely a készítmény más néven való forgalmazását teszi lehetővé

Párhuzamos import engedély:  Egy hazánkban és valamely másik EU tagállamban egyaránt engedélyezett készítmény belföldi forgalmazására szóló engedély, amely az alapengedély tulajdonosától eltérő forgalmazó számára ad jogosultságot a behozatalra.

A glifozátról

A glifozát egy régóta ismert totális gyomirtó hatóanyag, melyet széles körben használ a mezőgazdaság az egy-, és kétszikű, egyéves vagy évelő gyomok ellen egyaránt. Jelenleg a világon (így Magyarországon is) a legnagyobb méretékben használt növényvédő szer hatóanyag, melynek hazai forgalma 2015-ben mintegy 1400 tonna volt.

A szer használatának terjedését elősegítette, hogy az eredeti gyártó cég leginkább a glifozát-toleranciát fejlesztette a genetikailag módosított növényei előállítása során. Ennek lényege, hogy a kultúrnövény (pl. szója, kukorica) a génmódosítás következtében érzéketlen lesz a glifozát-kezelésre, ami gyakorlatilag szelektív gyomirtást tesz lehetővé: a gyom elpusztul, míg a kultúrnövény megmarad. A technológia a világ számos országában engedélyezett, Európában azonban – a GMO technológiával szembeni fenntartások miatt – nem elterjedt, Magyarországon pedig tilos.

A hazánkban is alkalmazott hagyományos (GMO-mentes) mezőgazdaságban a glifozátot többnyire akkor alkalmazzák, amikor elkerülhető a kultúrnövénnyel való érintkezés. Így elsősorban a tarlók és nem mezőgazdasági területek gyommentesítésére, erdészetek, illetve gyümölcsösök gyomirtására használják, és nagy szerepe van a parlagfű elleni küzdelemben is. Engedélyezett ugyanakkor a betakarítás előtti permetezés – kukorica, napraforgó, repce, szója, búza, árpa kultúrákban -, állományszárítás (deszikkálás), illetve a betakarítás előtti gyomirtás céljából.

A glifozát engedélye az európai pozitív listán 2012-ig szólt, majd ezt először 2015 végéig, később 2016. június 30-ig hosszabbították meg.

A hatóanyag megújítását az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA), és az Európai Bizottság is támogathatónak találta, de az időközben felmerült egészségügyi aggályok miatt az adatokat újraértékelték. Annak ellenére, hogy a hatóanyag az újraértékelés során is biztonságosnak bizonyult, a tagállamok nem tudtak egyetértésre jutni a megújítást illetően, így azt egy évvel, az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) véleményének megjelenéséig, elhalasztották.

Az ideiglenes hosszabbítás mellett az Európai Bizottság – a tagállamok támogatásával – döntött a polietoxilált faggyúamint tartalmazó glifozát készítmények forgalmazásának beszüntetéséről. Megállapították ugyanis, hogy a segédanyag jelentősen növeli a készítmény alkalmazásának egészségügyi kockázatát.  Magyarországon 2016. november 30-ig összesen 59 glifozát engedély volt. Ebből 37 alapengedély, 16 klónengedély (második névhasználat) és 6 párhuzamos import. Az engedélyező hatóság, azaz a NÉBIH munkatársai, áttekintették a készítmények összetételét, és meghatározták, hogy melyeket kell visszavonni az EU rendelet alapján.  Összesen 24 engedély visszavonása történt meg, ebből 11 alapengedély, 7 klón és 6 párhuzamos import.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás