Az olimpiai lázálom miatt veszélyben a hármashatárhegyi ürgék

2016. december 24. 17:13

Az olimpiai lázálom miatt veszélyben a hármashatárhegyi ürgék

Az ország ürgeállománya vészesen csökken az utóbbi évtizedekben. Különösen a legeltetés felhagyása miatt bekövetkezett élőhelyvesztés következtében. A tervezett olimpiai biciklipálya érintett területe, a Vöröskővár a fokozottan védett vajszínű atracél egyetlen magyarországi élőhelye! Rajtuk kívül az ürgék, és a kaszpi haragossikló is veszélybe kerülhet.

Az ürgék ma már elszigetelt foltszerű élőhelyekre szorultak be, amik közül kiemelkedő jelentősége van a repülőtereknek. Ezért is támogatja az Európai Unió LIFE programja több mint 2 millió Euróval azt „A veszélyeztetett kerecsensólyom és a parlagi sas zsákmány forrásának biztosítása” pályázatot, amely elsősorban az ürge állomány megóvását hivatott biztosítani.

Budapestre tervezett 2024-es Olimpia terepkerékpáros versenyének helyszín-kiválasztásával kapcsolatban komoly természetvédelmi aggályok merültek fel - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Két fokozottan védett gerincesünk, a kaszpi haragossikló és a közönséges ürge még megmaradt állományait veszélyeztetik a december elején ismertetett tervek. Az egyesület felszólítja a szervezőket, hogy a természetvédelmi értékeket figyelembe véve, változtassák meg tervüket és keressenek kevésbé problémás helyszínt a sporteseménynek.

 MME állásfoglalás a tervezett olimpiai terepkerékpáros verseny helyszínválasztásával kapcsolatban (1,2 MB pdf.)

  Veszélyben van Jane, Vali, Tarzan, Pali és Lili az olimpiai pálya miatt

Ezért is különösen megdöbbentő, hogy a faj egyik ilyen kulcsfontosságú élőhelyét, a Hármashatárhegyi Repülőteret és környékét nézték ki a vágyálomként élő 2024. évi olimpia egyik helyszínéül, ahol néhánynapos verseny érdekében készülnek az élőhelyet egy montain bike pályával tönkretenni.

Egy ehhez hasonló versenypályát képzeltek a területre /Fotó: Europress GettyImages

Látható, hogy a tervezett pálya teljes hosszában Natura 2000, illetve nemzeti védettségű területen menne, ahol jelenleg még él egy jelentősebb ürge populáció. 


Forrás: NBmR, készítette Dr. Váczi Olivér.

A repülőtér hosszú évtizedeken keresztül biztosította az ideális élőhelyet az ürgék számára.


Forrás: Fortepan.

1959-ben még nagyon sok ürge nyüzsgött a területen. 


Forrás: Fortepan.

1968-ban is még ideális állapotok voltak a területen az ürgék számára.


Forrás: Fortepan.

Még 1988-ban is kedvező élőhelyi feltételek voltak a területen.

Sajnos a repülőtér rendeltetésszerű használatának kikényszerített szüneteltetése is kedvezőtlenül érinti az ürgéket, de a tervezett pályaépítés, ami több tonna kő és faanyag beépítését jelenti nagy valószínűséggel ennek a fontos élőhelynek a teljes tönkretételét jelenti, és így az - egyébként is fokozottan veszélyeztetett- ürgeállomány egy fontos szigetének a felszámolásával is egyenlő.
El kellene gondolkodni azon, hogy nemzeti, természeti értékeinket szabad-e feláldozni egy bizonytalan kimenetelű párnapos rendezvény oltárán? 
Fidlóczky József


Az ürgék mellett veszélyben a vajszínű atracél is.

Úgy látszik, nemcsak a Felügyelőségeket szüntetik meg, de a természetvédelmi törvényt is? A védett listákkal együtt? Az érintett terület, a Vöröskővár a fokozottan védett vajszínű atracél (Anchusa ochroleuca) a gyakorlatban egyetlen magyarországi élőhelye! - írta Bőhm  Éva Irén mikológus-természetbúvár, a Budapest védett növényei c. film szövegírója. Egyetlen kis levélkéje is 100 ezer ft. Ha én letépem, megbüntethetnek érte, aki beépíti, az mindent megtehet? Aki nem hiszi, hogy OTT él ez a növény, az nézze meg a szakirodalmat, pl. Magyarország védett növényei. Ide kell mindenáron kerékpáros pályát építeni? Nincs más alkalmas helyszín? Nem hiszem el. Nem értem a hatóságokat sem, egyáltalán, hogyan kerülhetett egyáltalán képbe ez a terület, mint beépíthető föld? Jó sziklás és tele van töviskessel, de ki mondta, ki írta le azt, hogy nincs ott semmi? Egyáltalán, mi a helyzet a Natura 2000 vagy országos védettséggel?

FRISSÍTÉS DEC 31:  Megmenekül Simicska luxuspanorámája, és a védett állatok
Kapcsolódó anyagok Az olimpiai ámokfutás nyírhatná ki Dobogó zöldjét

Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés