A kihalás elől nem futhat el a világ egyik leggyorsabb állata

greenfo/MTI

2016. december 28. 7:23

A kihalás elől nem futhat el a világ egyik leggyorsabb állata

A veszélyeztetett állatok közé kellene sorolni a gepárdot, mert egy nemzetközi kutatás szerint alig több mint 7 ezer egyed él a világon, Ázsiában pedig sajnos már kihaltnak tekinthető.

A világ leggyorsabb szárazföldi emlőse, a gepárd példányszáma óriási mértékben csökkent, derül ki a Proceedings of the National Academy of Sciences szakoldalon megjelent kutatásból. A BBC által idézett nemzetközi tanulmány szerint már csak körülbelül 7100 vadon élő gepárd van a Földön, és egyes helyeken katasztrofális a helyzet.

Az IUCN vörös listáján a  ragadozó természetvédelmi státusza jelenleg sebezhető, a friss kutatás szerzői ezt szeretnék most veszélyeztetettre módosítani. A még életben lévő gepárdok felét egyetlen populáció teszi ki, amely Afrika déli részén él. Élőhelyük hat országban terül el. Az ázsiai gepárdokon úgy tűnik, már nem lehet segíteni, lényegében kihaltnak tekinthetők, becslések szerint kevesebb mint 50 példány élhet már csak szabadon Iránban. 

A gepárdok élőhelye rendkívül nagy kiterjedésű területeket ölel fel, emiatt pedig gyakorta elhagyják a védelem alatt álló régiókat. Az adatok alapján a ragadozófaj élőhelyének 77 százaléka a nemzeti parkokon és vadrezervátumokon kívülre esik. Ezeken a területeken azonban farmerek tevékenykednek, akik a földművelés mellett elejtik a gepárdok zsákmányát, így az állatok élelem nélkül maradnak. Zimbabwe területén a helyzet különösen drámai, 16 év alatt a gepárdok egyedszáma 1200-ról 170-re csökkent. A friss publikáció egyik szerzője, dr. Sarah Durant elmondta, hogy a villámgyors ragadozóra leselkedő veszély sokáig azért maradt észrevétlen, mert az állat rejtőzködő életmódot folytat, nehéz információkat gyűjteni róla.

A feketekereskedelem is veszélyezteti a gepárdokat

A másik legnagyobb probléma az illegális állatkereskedelem, az elfogott gepárdkölyköket elsősorban az Öböl-menti (gazdag arab) olajállamok vásárolják fel. Egyetlen fiatal példányért akár 10 ezer dollárnak megfelelő összeget is hajlandóak kifizetni a feketepiacon. A gepárdok védelméért dolgozó természetvédelmi alapítvány szerint az elmúlt 10 évben több mint 1200 kölyköt csempészhettek ki Afrikából. A mostoha körülmények miatt az állatok 85 százaléka nem élte túl az utazást.

Az eredmények ismeretében a kutatók kihangsúlyozták, szemléletváltásra van szükség a gepárdok védelme terén. Szerintük a helyi gazdálkodókat anyagilag is érdekeltté kell tenni abban, hogy a gepárdokat védjék, sokan ugyanis a mai napig veszélyes és kártékony fenevadakként tekintenek e nagymacskára.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés