Pazar élővilág az Antarktisz jege alatt

2017. január 2. 10:21

Pazar élővilág az Antarktisz jege alatt

Ausztrál kutatók víz alá merültek az Antarktisznál, hogy megmutassák a világnak, milyen színes és változatos az élet a másfél méter vastag jég alatt.

Glenn Johnstone és munkatársai azért utaztak a kelet-antarktiszi Casey kutatóállomáshoz, hogy az óceánok savasodását és a globális felmelegedés más hatásait kutassák. A napokban kiadott rövid videójukon látható, milyen sokféle szivacs, tengeri csillag, uborka, pók, féreg és alga borítja be a tenger fenekét.

A búvárok 30 méteres mélységbe merültek le a mínusz 1,5 Celsius-fokos vízben. Glenn Johnstone úgy fogalmazott, azért vannak ott, hogy megismerjék, megértsék és megvédjék a fagyos kontinens értékeit. A látottak alapján bőven lesz feladatuk.
 

A vizek savasodását a légköri szén-dioxid megnövekedett mennyisége okozza, ebből rengeteget nyelnek el az óceánok. A tengervíz normális esetben enyhén lúgos, de szén-dioxid miatt fokozatosan csökken a víz pH-értéke, egyre savasabbá válik. Ez sok tengeri élőlény életét fenyegeti, és főleg azokat a fajokat, amelyek kalciumból építenek maguknak házat.

Tudósok szerint az óceánok savasodása okozta az egyik legnagyobb tömeges kihalást a bolygó történetében, szóval erre igazán érdemes odafigyelni, írja az index.hu.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés