Kína 2017-ben betiltja az elefántcsont piacokat

impressmagazin

2017. január 4. 6:55

Kína 2017-ben betiltja az elefántcsont piacokat

Talán már van esély arra, hogy megmeneküljenek az elefántok a kihalástól és végleg megszűnjön az orvvadászat. Évtizedek óta tartó küzdelem után a kínai kormány végre bejelentette, hogy teljesen betiltják az elefántcsont kereskedelmet az egész ország területén.

A kínai kormány 2016 december 30-án tett hivatalos bejelentése hatalmas győzelem az elefántok védelmében”, nyilatkozta Azzedine Downes, a Nemzetközi Állatjóléti Alap (IFAW) elnöke. A bejelentés szerint szakaszosan vonják vissza az engedélyeket 2017 folyamán, és március végére teljesen betiltják az elefántcsont faragványok feldolgozását és forgalmazását az egész ország területén. A terv arra is ösztönzi a faragókat, hogy használjanak új anyagokat, és nem kereskedelmi, hanem kulturális értékként őrizzék az eddigi elefántcsont faragványokat.

„Kína egyértelműen kimondja, hogy a világnak nincs szüksége elefántcsont termékekre, talán 2017 lesz az az év, mely végleg véget vet az orrvadászat-válságnak”, nyilatkozta Grace Ge az IFAW ázsiai igazgatója. „Ahhoz, hogy végleg megállítsuk az elefántok elleni orrvadászatot, meg kell törni a kereskedelmi láncban minden kapcsolatot, az orvvadászok és a felvevőpiac kereskedői között.”

„A kínai kormány hivatalos bejelentése létfontosságú lépés ahhoz, hogy megmentsük az elefántokat, és elengedhetetlen ahhoz, hogy megvívjuk ezt a harcot a saját országunkban és szerte a világban,” mondta Beth Allgood az IFAW amerikai vezetője.

Kína a világ legnagyobb elefántcsont-importőrének számít, az állatok maradványaiból főként ékszerek és bútorok készülnek, de a kínai gyógyászat is hasznosítja az ormányosok testrészeit. Éppen ezért hatalmas jelentőségű a mostani döntés, amelyet mind a Természetvédelmi Világalap (WWF), mind a Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsa (NRDC) nevű nonprofit környezetvédelmi szervezet üdvözölt.  Mára az afrikai elefántok több milliós száma 415 ezer példányra csökkent, így felmerült a kérdés, vajon meg lehet-e menteni az óriási termetű emlőst a kihalástól. A WWF adatai alapján évente több mint 20 ezer elefántot ölnek le, az állatok csontjait főleg Kína, Hongkong és az Egyesült Államok vásárolja fel. A helyzet annyira komoly, hogy egyes afrikai országokban 2009 és 2014 között az elefántállomány száma 60 százalékos csökkenést mutatott.  Bár 1975 óta a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok – így az elefántok - nemzetközi kereskedelmét egyezmény (CITES) szabályozza, az előírásokat számos ország egyszerűen nem hajlandó betartani.

Az ár kínában 1000 dollár / kg.

A kínai a világ legnagyobb elefántcsont piaca, mely egyes becslések szerint az összforgalom több mint 70% -át bonyolítja. Ha azonban a legnagyobb felvevőpiac 2017. márciusáig megszűnik, ez véglegesen véget vethet az afrikai orvvadászatnak-irta a BBC.

Zsákutcás elefántvédelmi tanácskozás

Zsákutcás elefántvédelmi tanácskozás

Nem sikerült megegyezniük a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény (CITES) tagállamainak, így valamelyest szigorodnak ugyan az elefántokat védő intézkedések, de nem sokkal.

Tanzániában tíz év alatt az elefántállomány a harmadára csökkent az illegális vadásazt és elefántcsont-kereskedelem miatt. Az állatvédők szerint a probléma gyökere Kína, a világ legnagyobb elefántcsont-importőre.
 
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés