Hirdetés
greenfo/MTI

Kevesebb mint 25 év alatt negyedével csökkent a rák miatti halálozási ráta az Egyesült Államokban, ami 2,1 millióval kevesebb halálesetet jelent az 1991-ben mért eddigi csúcshoz képest. A különböző ráktípusok előfordulásának gyakorisága 20 %-kal, a halálozási arány 40 %-kal magasabb a férfiaknál.

Az Amerikai Ráktársaság most ismertetett éves jelentése szerint a 2014-ig rendelkezésre álló adatok alapján mért látványos csökkenés annak köszönhető, hogy folyamatosan esik a dohányzók száma, az orvostudomány nagyot lépett előre a daganatok korai felismerésében és kezelésében, valamint növekedett az egészségbiztosítással rendelkező amerikaiak száma.

A halálozási arány négy ráktípus esetében csökkent a legszembetűnőbben. A tüdőrák okozta halálozási arány a férfiak körében 43 százalékkal esett vissza 1990 és 2014 között, és nőknél 17 százalékkal 2002 és 2014 között. A mellrákkal összefüggő halálozások aránya 38 százalékkal csökkent a nőknél 1989 és 2014 között. 

A prosztatarákkal küzdő férfiak halálozási aránya 51 százalékkal csökkent 1993 és 2014 között, míg a vastagbélrák esetében a halálozási arány mindkét nemnél 51 százalékkal esett vissza 1976 és 2014 között. A Cancer Journal for Clinicians című folyóiratban közölt jelentés előrejelzései szerint idén csaknem 1,68 millió új rákos eset lesz az Egyesült Államokban, és 600 ezer ember halálát fogja okozni daganatos betegség.

Az elmúlt évtizedben a férfiak körében évente majdnem 2 százalékkal csökkent, a nőknél stagnált a rákos megbetegedések előfordulása. A halálozási arány évente nagyjából 1,5 százalékkal csökkent mindkét nemnél.

Összességében nézve azonban a különböző ráktípusok előfordulásának gyakorisága 20 százalékkal, a halálozási arány 40 százalékkal magasabb a férfiaknál, ami elsősorban a két nemet érintő különböző kockázati tényezők számlájára írható.  A férfiak esetében nagyjából négyszer nagyobb eséllyel alakul ki és okoz halált a nyelőcsőrák, a gégerák és a húgyhólyagrák. A melanoma 60 százalékkal gyakrabban fordul elő férfiaknál és kétszer nagyobb valószínűséggel végződik halállal, mint a nőknél.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás