Hirdetés

Öt éve nem volt ilyen hideg Magyarországon – közölte tegnap az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ma hajnalban megdőlt a hidegrekord: a Pest megyei Tésán mínusz 28,1 Celsius-fokot rögzítettek. De vajon hol lehet a Földön a leghidegebb? Figyeljük a fagymarás-indexet! Na de az micsoda?

Tegnap reggel a Pest megyei Tésán mínusz 23,7 Celsius-fokot rögzített az automata.Érdekességként megjegyezték azt is, hogy január 7-én az átlagos (a 1981-2010-es átlag szerinti) maximum hőmérséklet plusz 2, a minimum mínusz 4 fok. Most az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 12 és mínusz 5 fok között valószínű, (Nyugat- és Közép-Magyarországon várható a magasabb, északkeleten az alacsonyabb érték). Késő estére mínusz 17 és mínusz 8 fok közé süllyed a hőmérséklet, (az északi völgyekben lesz a leghidegebb).
Holnapra virradóan ennél is hidegebb lesz, az ország leghidegebb pontjain akár mínusz 25 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. Az éjfélig szóló veszélyjelzés szerint az extrém hideg miatt jelenleg is másodfokú a figyelmeztetés a fővárosban, továbbá Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest megyében. Szintén a hideg miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében elsőfokú a figyelmeztetés. Szintén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a gyenge hófúvás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, továbbá a viharos szél miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében- írtuk tegnap. (MTI)

 FRISSÍTÉS január 8.  Ma, vasárnapra virradóra megdőlt az országos napi minimum hőmérsékleti rekord. A Pest megyei Tésán mínusz 28,1 Celsius-fokig hűlt a levegő – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat.  Mostanáig ezen a napon 1985-ben, a Nógrád megyei Romhányon volt a leghidegebb, akkor mínusz 26,5 fokot mértek. A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint nemcsak az országos, hanem a fővárosi hidegrekord is megdőlt. A korábbi budapesti minimum-rekord szintén 1985-ből való, akkor mínusz 18,5 fok volt. Ehhez képest most egytized fokkal hidegebb volt Budapest Ferihegyen, így az új január 8-i napi fővárosi hidegrekord mínusz 18,6 fok lett. Érdekességként megjegyezték azt is, hogy ezen a napon az átlagos országos minimum mínusz 4,2 fok, most viszont az országos átlag mínusz 16,8 fok volt. 

lillafüredi vízesés befagyva kép: Vajda János MTI

A lillafüredi vízesés befagyva 2016 január 7. Kép: Vajda János MTI

Az extrém hideg veszélye miatt mára/ vasárnapra Nógrád megyére a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Budapesten és Pest megyében, valamint Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében másodfokú, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hideg miatt. Az előrejelzés szerint vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 3 fok között valószínű, nyugaton várható a magasabb, északkeleten az alacsonyabb érték. Késő estére jellemzően mínusz 15 és mínusz 6 fok közé hűlhet a levegő, de a fagyzugos helyeken ennél több fokkal is hidegebb lehet. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében a gyenge hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Mint írták: az erős, napközben olykor viharos (általában maximum 65 kilométer/órás) szél a hóval borított tájakon kisebb körzetekben továbbra is hordhatja a havat. Kitértek továbbá arra is, hogy kora délutánig a Dunántúl nyugati harmadán (elsősorban az Alpokalján) többfelé várható jellemzően gyenge havazás. Általában maximum 5 centiméternyi friss hó hullhat, de főként Sopron környékén nem zárható ki az ezt meghaladó mennyiség sem. Nyugaton a délutántól, estétől ismét megerősödő szél az addigra havas területeken is hóátfúvást okozhat. Késő estétől a Tiszántúlon is előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás, de csak 1 centiméter körüli hóréteg várható. 

Ha vacogás közben elgondolkodna, hol lehettek a Földön a  leghidegebb hőmérsékletek, a válasz egy borzongató: nem tudjuk pontosan. Hiszen csak onnan van hiteles adat, ahol megbízható mérőállomás működik. A FÖLDGÖMB szerdte össze az adatokat.

A leghidegebb földi hőmérsékletet, -89,2 ºC-ot az antarktiszi, orosz Vosztok állomáson mérték 1983. július 21-én. Majd 2010. augusztusában műholdas mérésekkel -93,2 fokot regisztráltak – jégfelszínen. Ugyan ez nem a szabályos felszín felett mért érték, ám a szakértők szerint így is rekordot dönthetett a referenciamagasság léghőmérséklete. Szintén ide kapcsolódik a legalacsonyabb havi átlaghőmérséklet is, -72 ºC. 
Az eddig mért legalacsonyabb évi átlaghőmérsékletet is antarktiszi műszerekről olvasták le. Az 1965-1969 között működő, kontinens-belseji Plateau állomáson, 3625 m-es magasságban -56,4 ºC volt az érték.
Az állandóan lakott területek hidegrekordját a szibériai Ingyigirka folyó partján fekvő, kb. 800 lakosú Ojmjakon tartja, ahol 1933. február 6-án -71,2 ºC-ot mértek. Emellett ez a település büszkélkedhet a Föld egy pontján mért legnagyobb abszolút hőmérséklet-ingadozás rekordjával: 109,2 ºC-kal. 
Hazánkban 1940. február 17-én, Görömböly-Tapolcán mérték a legalacsonyabb értéket, -35 ºC-ot.

A kontinensrekordok:
Európa: -55 ºC, Uszty-Scsugor, Oroszország
Ázsia: -71,2 ºC, Ojmjakon, Oroszország
Észak-Amerika: -63 ºC, Snag, Kanada
Dél-Amerika: -33 ºC, Sarmiento, Argentína
Afrika: -23,9 ºC, Ilfrane, Marokkó
Ausztrália: -23 ºC, Charlotte Pass
Antarktisz: -89,2 ºC, Vosztok állomás

A léghőmérsékleti hidegrekordok önmagában is borzongatóak, ám a valós hidegérzet kialakulásában igen fontos szerepe van a légmozgásoknak is. Ha szélcsend van, jól felöltözve a mínusz 20-30 fok viszonylag könnyen kibírható. Ám ha megmozdul a levegő, meglepően fagyveszélyeztetetté válnak egyes testrészeink (orrunk-arcunk-fülünk-ujjaink). Ezért az igazán hideg telű térségekben a hőmérséklet és a szélerősség figyelembevételével fagymarás-indexet is közölnek az időjárási hírek.



A diagram értékeinek jelentése:

1600: a fagymarás kialakulásának lehetősége
1800: a fagymarás néhány perc alatt bekövetkezik
2000: a szabadon hagyott bőrfelület 1-3 perc alatt megfagy
2300: a szabadon hagyott bőrfelület 1 percen belül megfagy. Kint tartózkodni veszélyes!
2700: a szabadon hagyott bőrfelület fél percen belül megfagy. Extrém veszély! Nem ajánlott a szabadban tartózkodni!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás