A rovat kizárólagos támogatója

A daru északi költőhelyeiről elindulva nagyon kevés helyen áll meg a kontinens belsejében őszi vonulása során. A Kárpát-medencében az egyik ilyen pont a Körös-Maros Nemzeti Park területén található Vásárhelyi-puszta a kardoskúti Fehér-tó és térsége.

Rendszerint nyár végén, kora ősszel érkeznek az elsők hozzánk. Most is szeptember elsején érkezett néhány „szálláscsináló” előőrs. Néhány nap múltán két-három tucatra, majd két hét múlva már közel négyszázra nőtt a számuk. Közben több éjszakázó helyen is megjelentek, a napközben jórészt gyepeken, lucernásokon, parlagokon, felgazlott gabonatarlókon táplálkozó csapataik.

A következő hetekben megfigyelhető volt, pár lökésszerű beáramlása a Dél-Tiszántúlra, amikor egyik napról a másikra többszörösére nőtt a számuk. Így október elején már néhány ezer állomásozott a Fehér-tó ismét sekély víz alá került medrében, közben észlehető volt a táplálékváltás, amikor a meginduló kukoricaaratások után maradt tarlókat kezdték lepni.

Mint minden őszön most is november közepén számoltuk a legtöbb darut, 21 ezret.

Ez a nagy tömeg sokaknak okozott örömet, látványt, kellemes emléket, amikor kilátogattak a Körös-Maros Nemzeti Parkba, a szombatonkénti darulesre. Az idő zordabbra fordultával, befagytak a vizek, eke alá kerültek a tarlók, elköszöntek a nagyobb madár tömegek a pusztáinkról. A darvak is elindultak észak-afrikai telelőhelyeik felé.

A decemberi aszály, a tartós fagyok elzárták a mostani télen különben is kevés ivó és éjszakázó helyet a madarak elől. Éjszakázó daru alig maradt, azok is csak véletlenszerűen tűnnek fel, de néhány százas táplálkozó csapataik azért a kukoricatarlókon és a kukorica után vetett gabonákon azért meg-megjelennek napközben. Este aztán nyugat, délnyugat felé veszik az irányt és feltehetően a Tisza nyugati oldalán táboroznak le éjszakára. Mostani viselkedésük ellenkezik a korábbi megfigyelésekkel, amikor is a telelő darucsapat egy-egy kisebb fennmaradt kukoricatáblához ragaszkodott éjjel-nappal és legfeljebb alig pár száz métert mozdult naponta.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás