A rovat kizárólagos támogatója

Ami most látható a Dunán, az nem egyszerű jégzajlás, az a mobilgát réme, hisz egy jeges ár esetén a mobilgát a feltorlódó jég nyomása alatt összeroppanna.

Amikor a 2013-as árvíz elején kimentünk Szentendrére megnézni, hogy miként állítják fel a mobilgátat, a helyszínen voltak az önkormányzat, és a kivitelező képviselői is. Rövid vitába bonyolódtunk velük, és a kérdésünkre, hogy szerintük mi történne a mobilgáttal egy jeges ár esetén, a vitát egy félig vicces (vagy inkább cinikus) válasszal zárták le, mondván, hogy nem lesz jeges ár, mert globális felmelegedés várható.

Lassan már csak a magyar műszaki értelmiség egy rétege nem tudja, hogy a globális felmelegedés nem egyszerűen felmelegedést jelent, hanem a szélsőséges időjárási viszonyok gyakoribbá válását is. Azaz növekedni fog a valószínűsége egy, a mostanihoz hasonló helyzetnek, amikor a Kárpát-medencét igen hideg levegő tölti meg, miközben a Duna felső vízgyűjtő területén jóval magasabb hőmérsékleteket mérnek. Akik Európa időjárását nyomon követik, azok láthatták, hogy amíg január 8-a éjjelén nálunk általános volt a -20 fok, addig a Duna felső vízgyűjtő területén a hőmérő higanyszála csak pár fokkal mutatott kevesebbet a nullánál. Látható, azért, mert nálunk kemény fagyok vannak, egyáltalán nem kizárt, hogy a Duna felső vízgyűjtő területén egy hirtelen felmelegedés, vagy jelentős eső árhullámot okozzon a Dunán.

Reméljük, hogy miközben Tarlós István a dunai jégzajlást nézi, vagy olvassa róla a híreket, a Kárpát-medencébe beáramló szibériai eredetű hideg levegő a megvilágosodást is meghozza a Főpolgármesteri Hivatalba: az elkövetkező években lehetnek még itt igen nagy, elhúzódó hidegek, lehet még jégzajlás is, és a jeges ár sem kizárható. A mobilgátat a gyártói nem ilyen éghajlati viszonyokra tervezték!

Mi pedig élvezzük a kavicsos parton a jégzajlás szépségét, a recsegve-ropogva egymásnak torlódó jégtáblák, és a köztük evickélő madarak látványát- írta a Duna Charta FB oldalán, ahol a fotók 2017. január 9-én készültek a Szent János utca és a Rozgonyi Piroska utca közti partszakaszon, fentről lefelé haladva.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás