A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A brit kormány tegnap bejelentette, hogy támogatja a világ első apály-dagály áramtermelő vízi erőmű megépítését. A projekt az áramlatok általi napi tengerszint ingadozásból állít elő áramot a walesi Swansea öbölben. A Tidal Lagoon Power projektcég az 1,3 milliárd font értékű építkezést 2018-ban kezdené meg, és négy év alatt fejezné be.

A kormány által felkért szakértői bizottság szerint a beruházás költséghatékony megoldást nyújthat a brit energiaszükséglet részbeni fedezésére. Az elavuló szén és nukleáris erőművek, valamint a vállalt emissziós kvóták miatt van szükség arra, hogy a szigetország új, immár megújuló energiaforrásokba fektessen. A kormány még nem mérlegelte, hogy pénzzel is támogatja-e a beruházást.



A Swansea Bay Tidal Lagoon névre keresztelt projekt keretében egy 9,5 kilométer hosszú, patkó alakú betonfal épülne a Swansea öbölben, ahol víz alatti turbinák a vízáramlat hatására beindítanák az elektromos áramot termelő generátorokat. Ezzel a technológiával ez lesz az első árapály erőmű, de a világ első tengervízszint változás energiáját hasznosító berendezése immár 50 éves, hiszen 1966. november 26-án Charles De Gaulle francia elnök Bretagne-ban, a Rance torkolatánál avatta fel a világ első apály-dagály erőművét, amelyet a Földet körülvevő vízburok napi kétszeri szintváltozásából eredő energia kiaknázása érdekében hoztak létre. 

A mostani 500 MW teljesítményű létesítmény a walesi háztartások áramigényének 11 százalékát lenne képes kielégíteni.  A projekt élettartamát 120 évre becsüli Charles Hendry, a kormány által felkért bizottságot vezető volt energetikai miniszter, aki ezzel olcsóbbnak tartja a vállalkozást a nukleáris erőműveknél. 

A Swansea öbölben létesítendő, világon első ilyen típusú erőmű, prototípusa lenne további hat, ennél nagyobb hasonló beruházásnak. Charles Hendry szerint ezek összesített áramtermelése elérheti a 17,6 gigawattot, ami az ország áramigényének 30 százalékát fedezné.

Felpörgött a skótok kiszámítható ingyenenergiája

Felpörgött a skótok kiszámítható ingyenenergiája

A skóciai Shetland partjai mellett telepített árapály turbinákat kapcsoltak rá elektromos hálózatra, elsőként a világon, ami új korszakot nyithat meg az árapály energia hasznosításában.

Az EU javaslata szerint több millió euróval támogatnák meg a hullám- és árapály-energia ipart, hogy 2050-re az unió energia igényének már tizedét ebből tudják fedezni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás