A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: vg.hu

Évtizedes rekordokat döntöttek meg az elmúlt napokban az európai piaci villamosenergia-árak, miközben a rendkívül hideg időjárás miatt csúcsra járatott atomerőművekből több nem működik és az energiaszektor sztrájkokkal küzd – írja a Bloomberg hírügynökség.

A német és belga árak 2008 óta most a legmagasabbak, míg a francia áram értéke hat hete nem volt ilyen magas az azonnali piacon. Egy megawattóra ára Németországban 90,5 euróba, míg Belgiumban 110 euróba kerül. Az áram ára tegnap 40 százalékkal volt magasabb, mint az elmúlt két hétben, mielőtt a sarkvidéki hideg betört a kontinensre. A román piacon tegnap hajnalban 49 eurót kértek a megawattért, miközben Magyarországon 44 euróba, Csehországban és Szlovákiában pedig 38 euróba került ugyanennyi villamos energia.

Nyugat-Európában harminc éve nem volt a mostanihoz hasonló hideg.

A folyók alacsony vízszintje miatt alig termelnek a vízerőművek, Franciaországban például 1959 óta nem volt a tavaly decemberihez hasonló szárazság, és gyakoriak az atomreaktorok hosszú ideg tartó kiesései. Ilyen körülmények között rekordszinthez közelít a franciák áramigénye, és energiafelhasználásukat minden bizonnyal korlátozni fogja az EDF és a Uniper erőműveinél meghirdetett hétfői sztrájk is.

A francia helyzetet súlyosbítja, hogy a biztonsági ellenőrzések késlekedése miatt az EDF 58 atomerőművéből hat nem működik. Ezek újbóli üzembe helyezése két hét múlva várható.

A román kormány közben vészforgatókönyvet dolgozott ki a lakosság villamos energiával való ellátására – írja az Economica.net hírportál. „Amennyiben a fagyok miatt veszélybe kerülne az állampolgárok biztonsága, első lépésként betiltjuk az exportot, és belföldön osztjuk szét a kivitelre szánt áramot” – jelentette ki tegnap a Romania televíziónak Sorin Grindeanu miniszterelnök.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás