A rovat kizárólagos támogatója

A hosszútávon vonuló madarakra – mint amilyen a gyönyörű kék madarunk, a szalakóta is – rengeteg veszély leselkedik vándorútjuk során. Ezért ezeket a fajokat nem elég csak a költőhelyükön védeni, nemzetközi összefogásra van szükség, és speciális fajvédelmi terveket kell készíteni.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vezetésével, és többek között a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével folytatott „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című Európai Uniós LIFE+ projekt keretében ( melynek Dr. Tokody Béla a projektvezetője) három napos nemzetközi konferenciát szerveztek Kecskemétre január 19-21-én.

80 neves szakember 27 országból érkezett, hogy megosszák egymással ismereteiket és tapasztalataikat, valamint megbeszéljék és aktualizálják a nemzetközi fajvédelmi terveket és lehetőségeket. A 2014-ben kezdődött és 2020-ig tartó, „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című projekt során magyar és román szakemberek együtt dolgoznak a Kárpát-medence szalakóta állományának védelme és megerősítése érdekében.

szalakóta konferencia Kecskemét 2017 január 19szalakóta konferencia Kecskemét 2017 január 19                 A képre kattinva galéria nyílik.

A két ország szalakóta populációja – Európa más területeihez hasonlóan – nagymértékű csökkenést mutat az 1980-as évek óta. A csökkenés legfőbb okai a megfelelő költő- és táplálkozóhelyek eltűnésében, a rosszul szigetelt középfeszültségű elektromos vezetékek által okozott áramütésekben, illetve a vonulás és telelés során bekövetkező negatív hatásokban keresendő.

A projekt keretében fészekkamera került egy szalakótaodúba a Kiskunsági Nemzeti Park területén, Sándorfalva határában a Filmdzsungel Stúdió jóvoltából 2016 májusában. Júniusban pedig jeladót helyeztek Apaj, illetve Szatymaz környékén két szalakótára, akik az Eleven és a Bukfenc nevet kapták. Eleven ősszel 8000 km-t repült Botswana déli részéig és jelenleg ott tölti téli szabadságát, Bukfenc Kongóban táborozott le. A madarak ezen a térképen követhetők >>>

szalakóta PTT adóvalszalakóta PTT adóval

2017-ben 1000 db szalakóta odút helyeznek ki a Kiskunsági Nemzeti Parkban, továbbá idén elkészül az élőhely-rekonstrukció a Fehér-tó mellett, és a tervek szerint megépül a bemutató célokat szolgáló Szalakóta Ház.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás