Hirdetés
(X)

Évente kb. tízezer tonna baromfitoll keletkezik csak Magyarországon. Ennek az óriási mennyiségű, másra használhatatlan szerves mellékterméknek a sorsa 90%-ban az elégetés, melynek költségessége mellett környezetkárosító hatásai is vannak. Egy hazai kutatás eredményeként e veszélyes hulladékból környezetbarát hő-hangszigetelő anyag készül.

A Bern Építő Zrt., mint projektgazda, karöltve három másik magyar és egy norvég szervezettel, kutatási projektet indított a veszélyesnek minősülő hulladék építőipari szigetelőanyagként történő újrahasznosítására. A projekttel kapcsolatos kutatások 2015-ben indultak Kiskőrösön, több építész és zöld technológiákkal foglalkozó szakember bevonásával. Projektpartnerek az ÉMI Nonprofit Kft., az EU PCM Nonprofit Kft., a Peter’s Paplan Kft. és az ID Norway AS voltak.


A pályázati vállalás nem volt csekély:
két különböző, minden vonatkozó építőipari követelménynek megfelelő prototípus termék kifejlesztése, továbbá az ezek gyártásához szükséges manufakturális gyártósor létrehozása. Így született meg a tollcarton fantázianevű külső homlokzati hőszigetelő, és a tollfa nevű, belső hő- és hangszigetelő anyag. Mindkét termék kiváló szigetelő hatással bír és környezetvédelmi jelentőségük is óriási. Több bejegyzett szabadalom létezik a világ különböző országaiban a hulladéktoll újrahasznosítására. Ezek eredményeképp azonban egészen idáig egyetlen, gazdaságosan gyártható, biztonságos és a piacon is életképes termék sem született.

A feladat bonyolultságát mutatja, hogy a „Természetből a természetbe” projekt kísérletei során a panelek végleges szerkezetének kifejlesztéséhez nagyságrendileg 1500 különböző kísérlet végrehajtására volt szükség. A végtermék összetételét több mint 90%-ban egész és darált baromfitoll képezi, 9 különbözőféle adalék pedig biztosítja az olyan további terméktulajdonságokat, mint a statikai szilárdság, a tűzállóság, vagy a kártevők és rovarok elleni védelem – tájékoztat Major József, a szabadalom tulajdonosa.

További érdekességek a Major Józseffel készült beszélgetésünkben, melyek a Jazzy rádió Millásreggelijének Zöld iránytű c. műsorában hangzottak el. A műsort
az adás honlapján a 2017 január 18-i dátumnál hallgathat meg újra.

A projekt 2017 év eleji, sikeres zárása azonban nem jelent megállást. Hosszú távú cél a tömeggyártás és a nemzetközi piacra lépés, melyet a termék gazdaságossága és környezetvédelmi értéke támaszt alá.

A Norvég Alapok és az EGT Alapok révén Norvégia hozzájárul a társadalmi és gazdasági különbségek csökkentéséhez, valamint kedvezményezett országokkal való kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez Európában. Norvégia az Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló megállapodás révén szorosan együttműködik az EU-val. A 2009-2014 közötti időszakra Norvégia hozzájárulása 1,7 milliárd euró. A támogatásból a nem kormányzati szervezetek, kutatási és felsőoktatási intézmények, valamint a köz- és magánszektor részesülhet a 12 legutóbb csatlakozott EU tagállamban, valamint Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban. Széleskörű együttműködés folyik a donor állam szerveivel, és a tevékenységeket várhatóan 2016-ig megvalósítják.  

Fő támogatási területek a környezetvédelem és az éghajlatváltozás, kutatás és ösztöndíjak, civil társadalom, egészségügy és gyermekek, a nemek közötti esélyegyenlőség, az igazságosság és a kulturális örökség.
A Természetből a természetbe! program Norvégiától a Norvég Alapok révén 235.564.772 Ft támogatásban részesül. A projekt célja a baromfitoll hulladékok építőipari alapanyagként történő újrahasznosítási lehetőségeinek kutatása.

Kapcsolódó anyagok:

Tollból fát? Így reformálja meg az építőipart egy magyar kutatás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás