Hirdetés

A klímaváltozás kutatása szempontjából létfontosságú online felületet állítana le a Trump-kormányzat. Az amerikai környezetvédelmi ügynökség, az EPA klímaváltozással foglalkozó oldalai irdatlan mennyiségű adatot tartalmaznak – írja a Quartz a Reuters alapján.

Az ügynökség klímaváltozással foglalkozó aloldala, az epa.gov/climatechange óriási mennyiségű adatot tartalmaz a károsgáz-kibocsátásra vonatkozóan és több tucat lekotrált tanulmány is olvasható itt a globális felmelegedésről. A Reuters információi szerint az oldalt akár már ma lekapcsolhatja az amerikai kormányzat. Tegnap már elérhetetlenek voltak az oldalon azok a linkek, amelyek az EPA önkéntes klímavédelmi programjaira mutattak, ezek megjelenítését nem írja elő szövetségi törvény. 

Az EPA egyik alkalmazottja azt mondta a Reutersnek, hogy ha valóban leállítják az oldalt, akkor hosszú évek munkája vész kárba. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a kormányzati szándék a teljes oldal és az adatok eltüntetése lenne, vagy csak az elérést szüntetik meg az EPA oldaláról.  Bármelyik verzió is valósul meg, a legfontosabb adatok azért nem vesznek el. A Trump-adminisztráció lépésére már jó előre felkészültek különböző független programozók és fejlesztők, akik a fontos adatokat lementették és tárolták nemcsak az EPA honlapjáról, hanem más olyan amerikai szövetségi ügynökségek oldalairól is, amelyek valamilyen formában környezetvédelemmel foglalkoznak – írja a Quartz.com.

Az új elnökség egyik első dolga volt, hogy a beiktatási ünnepség után eltüntesse a klímaváltozásról szóló anyagokat a Fehér Ház honlapjáról, Trump pedig tegnap adott engedélyt két sokat vitatott olajvezeték, a Keystone XL és a Dakota Access építésének folytatására. A vezetékek nem csak az olajlobbi győzelmét mutatják, de az amerikai őslakosok tiltakozását is lesöpörték.

Trump elnök beindult

Trump elnök beindult

Az új amerikai elnök beiktatásával lekapcsolták a Fehér Ház klímaváltozással foglalkozó weboldalát. Vége a környezetvédő érzékenykedésnek? Közös imán könyörgött esőért Trump új agrárminisztere.

Trump beiktatásával lekapcsolták a Fehér Ház klímaváltozással foglalkozó weboldalát. Van helyette "Amerikát Elsőnek Energia Terv", aminek beharangozó oldala többek között azt ígéri, hogy az energiaipart "túlságosan régóta sújtó korlátozások" lebontásával a következő években 30 milliárd dollárral emelkedik majd az amerikai munkások bére. Nem említődik meg a klímaváltozás kérdése, a (pala) gáz és olaj további kitermelése ellenben igen – írta az Energiaklub FB oldalán, ahol hozzátették, hogy van egy csomó bürokratikus meg egyéb akadálya a korábbi klímavédelmi intézkedések eltörlésének, tehát nem megy majd egy tollvonással semmi. De persze csak akarni kell.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás