A rovat kizárólagos támogatója

A világ összes óriáspandája Kína tulajdonát képezi, pl. a külföldi állatkerteknek kölcsönadott példányok, és az elpusztultak is, ezért kitömve, jövőre adják vissza Kínának Long Huit, a bécsi állatkertben decemberben műtét közben elpusztult hím óriáspandát, öt természetes úton fogant panda apját, a schönbrunni intézmény látogatóinak kedvencét.

A 16 évesen epevezetékrákban december 9-én kimúlt állat darabokra szedett tetemét jelenleg mínusz 40 fokon őrzik az innsbrucki Tiroli Tartományi Múzeumban, ahol majd a preparálást is végzik. A termékeny pandahímet Peter Morass preparálja majd, aki már 100 medvét tömött ki, de óriáspandát még sosem. A szakember örül a ritka kihívásnak, és biztos abban, hogy sikerrel teljesíti.  A panda jelenleg szétszabdalt bőrét ráhúzzák egy külön e célra gyártott műanyag vázra, majd gondosan összevarrják. Morass a próbababákat felöltöztető kirakatrendezőkéhez hasonlította ezzel kapcsolatos munkáját, azzal a kivétellel, hogy ő nem varrhat fel gombokat vagy cipzárakat a modellre. 

A preparátor azt mondta, hogy nem gonosz bestiaként, hanem nyugodt, békés állatként akarja láttatni Long Huit. Úgy véli, hogy egy hónapra lesz szüksége a munkához.  A medve csontjait megszabadítják minden hústól és egyéb lágy szövettől, kifőzik és kifehérítik, oktatási-szemléltetési célra külön tartósítják. 

Long Hui 2003-ban került Ausztriába, partnerével, a Yang Yang nevű nősténnyel öt természetes módon fogant utódnak adott életet, ami nagyon ritka a fogságban élő óriáspandák körében. Legifjabb ivadékaik, a Fu Feng és Fu Ban nevű ikrek tegnap lettek félévesek, és szépen fejlődnek. Ha nagyobbak lesznek, őket is átadják Kínának – írta az MTI.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás