A rovat kizárólagos támogatója

A projekt előkészítési fázisát követően megkezdődött az Abaligeti-barlang, valamint Tettyei-mésztufabarlang látogatható szakaszainak felújítása – a világítási rendszer korszerűsítése, a kőzetállékonyság szükséges mértékű megerősítése, valamint az Abaligeti-barlangban monitoring rendszer kiépítése.

A KEHOP-4.1.0 – Élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása, a természetvédelmi kezelés és bemutatás infrastruktúrájának fejlesztése című konstrukció keretein belüli projekt későbbi szakaszaiban az Igazgatóság működési területén lévő egyéb barlangokban is fejlesztések valósulnak meg, valamint a Szársomlyón lezárásra kerülnek az egykori bauxitbányászat nyomán megmaradt tárók, járatok.

A projekt keretében megvalósul az Abaligeti-barlang, valamint a Tettyei-mésztufabarlang világításrendszerének korszerűsítése, valamint a szükséges helyeken kőzetállékonysági vizsgálatokat és kőzet-megerősítési munkákat végeznek el. Az Abaligeti-barlangban a barlangi patakot, a barlang levegőjét, élővilágát valamint a kőzetek mozgását figyelő monitoring rendszer épül ki. A világításkorszerűsítés keretében a jelenlegi eszközöket LED-es világítótestek váltják fel, amelyek azon kívül, hogy energiatakarékosabbá teszik a rendszert, a kisebb hőkibocsátás és a fényszennyezés mérséklésével hozzájárulnak a barlangok élővilágának megőrzéséhez is.
A monitoring rendszer kiépítését követően pedig sokkal több információ fog rendelkezésre állni az Abaligeti-barlang és környezetének fizikai tulajdonságairól, élővilágáról.
 

A kivitelezési munkák zavartalan elvégzése érdekében az Abaligeti-barlang 2016. december 22-étől, a Tettyei-mésztufabarlang pedig 2017. február 1-jétől várhatóan 2017. május 11-ig zárva tart.

Amennyiben a munkavégzés a tervezettnél hamarabb megvalósul, a barlangok megnyitása ezen időpont előtt is megtörténhet. A Tettyei-mésztufabarlangban a későbbiekben megvalósul egy természetvédelmi tárgyú kiállítás is, a kiállítás terveinek elkészítése folyamatban van. A projekt megvalósításának későbbi szakaszában a Mecsek és a Villányi-hegység területén található további, kisebb barlangok lezárása is megtörténik, valamint lezárásra kerülnek a Szársomlyón az egykori bauxitbányászatból megmaradt tárók, járatok is. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 169,20 millió Ft támogatással.

A mintegy 100 ezer hektár védett terület – köztük a Gemenc, Béda-Karapancsa és a barcsi ősborókás – természetvédelmi kezelését végző nemzeti park területén több mint kétszázötven barlang található.  Az abaligeti barlang több mint 51 ezer, a tettyei mésztufa barlang pedig több mint 10 ezer látogatót vonz évente.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás