Hirdetés

A záhonyi határátkelőhelyen Ukrajnából Olaszországba tartó illegális madárszállítmányt füleltek le a határrendészek. A rendőrség lefoglalt 250 védett énekes madarat, melyet egy személygépkocsi csomagtartójában zsúfoltak össze szűk dobozokban. Ritka, védett csonttollúak, süvöltők és tengelicek egymás hegyén-hátán, több napja, étlen-szomjan.

Egy részük már el is hullott. A madarak a hortobágyi Madárkórházba kerültek, mert a madárinfluenza veszélye miatt más madármentő központok, sem az állatkertek nem fogadták a madarakat. Összesen 228 példány madár érkezett a kórházba, ebből süvöltő: 42 pld (4sérült, 2 elhullott), csonttollú 47 pld (1 sérült, 1 elhullott), tengelic 139 pld (21 elhullott, 5 sérült).

A Madárkórházban elkülönítetten lehet tartani őket, a karanténozásuk és kezelésük megoldható. Itt megtörténik a részletes vizsgálatuk is mely során kiderül, hogy mennyire tartották meg kondíciójukat és röpképességüket. Sajnos így is van pár tengelic, ami nem élte túl a szállítást és szűk ketrecben tartást 10-12 madár elpusztult. A csonttollúak kiengedésük után azonnal táplálkozni kezdtek a felkínált csipkebogyóból. A süvöltők és a tengelicek még óvatosabbak, de már ők is fürdenek, isznak. A madarak szabadon engedése folyamatos lesz, amelyek már alkalmasak rá már a mai napon szabadok lehetnek és várhatóan a következő hét végére a teljes állomány szabadon engedhető.

Hortobágyra kerültek a csempészett madarak Hortobágyra kerültek a csempészett madarak
A képre kattintva galéria nyílik.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás