Hirdetés

Hetek óta magas értékeket mérnek a Jód-131-es izotópjából Európa felett. Az okok ismeretlenek. Csak találgatások vannak.

Több jelentés szerint is január második hetében egyszer csak megugrott az anyag mértéke – írja a Bild. Először a Norvégia északi részében fekvő mérőállomások jeleztek, majd Finnországban, Lengyelországban, Csehországban, Franciaországban, Spanyolországban és Németországban. Ugyanakkor a Freiburgban mért érték igen alacsony volt – teszik hozzá.  Mivel a Jód-131-es izotópjának felezési ideje nyolc nap, a szakértők szerint ezért az év elején történhetett valami.

Norvégia és Franciaország hivatalai, ahol kiugróan magas értéket mértek, ugyanakkor bejelentették, hogy nem volt egészségügyi vészhelyzet.  Az újabb spekulációk február 17-én kaptak szárnyra, miután az amerikai légierő, a világon egyedülálló WC-135C típusú gépe méréseket végzett Nagy-Britannia felett. Az átépített Boeing 707-es a képes kimutatni a radioaktív anyagokat a levegőben.

A brit médiában olyan hírek láttak napvilágot, hogy Novaja Zemlja szigetén titkos atomrobbantást hajtottak végre. Ugyanakkor az európai geológusok ellentmondtak ennek a feltételezésnek, mondván, hogy egy ilyen robbantást mérni tudtak volna. Ennél valószínűbb, hogy egy nukleáris balesetről van szó, például az egyik elsüllyed roncsból szabadult fel több radioaktív anyag. Ezt támasztja alá, hogy a norvég hatóságok szerint az első mérésekkor komoly viharok pusztítottak a térségben. (hirado.hu)

A Bild infógrafikán mutatja be, hogy hány orosz atom-tengeralattjáró nyugszik a tenger mélyén a régióban.

A hvg.hu írásában más szakemberek szerint egy orosz atomrakéta titkos indításából vagy egy gyógyszerüzemből is kerülhetett a levegőbe az izotópból. Ugyanakkor nem ez az első ilyen eset, 2011-ben például a csillebérci Izotóp Intézet Kft. kéményéből hónapokon át az elvártnál nagyobb mértékben szökött a jód-131 izotóp, ami akkor a Közép-Európa légterében mért magasabb radioaktív sugárzásért volt felelős.

A szakemberek azért is értetlenül állnak a dolog előtt, mert a jód-131 általában más radioaktív anyagokkal együtt jelenik meg, ezúttal viszont “csak” ez az izotóp van a levegőben. A felezési ideje ráadásul nagyon rövid (mindössze 8 nap), január óta azonban folyamatosan jelen van, ami egy konstans használatot feltételez.

A témában már megindultak a találgatások, az összesküvés-eméletek szerint a norvégiai megjelenés az oroszokra utalhat, akik északon titkos kísérleteket folytatnak. Az izotóp ráadásul szorosan kapcsolódik az atombombákhoz, de ugyanúgy megtalálták a csernobili és a fukusimai erőműbaleset után is. Ugyanakkor bizonyos daganatos megbetegedések esetén is ezzel próbálják elpusztítani a rákos sejteket, így az sem kizárt, hogy az orvoslással kapcsolatos a megjelenése. A nukleáris biztonságért felelős francia IRSN szerint a mért értékek még az egészségügyi határérték alatt vannak, így a sugárzás nem veszélyes a szervezetre.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás