Hirdetés
greenfo/MTI

Tegnap felszámolták az amerikai Standing Rocknál tiltakozók táborát. Néhány százan énekelve, dobolva, gyalog vonultak el, mások szembeszálltak a rendőri túlerővel – őket egytől-egyig letartóztatták. A távozó őslakosok – egy indián rituálénak megfelelően – felgyújtották a hátrahagyott sátraikat. Győzött Trump és az olajvállalatok, súlyos vereséget szenvedtek az őslakosok, a környezetvédők és a Föld, amin élünk.

Letartóztatásokkal ért véget tegnap a több mint egy éve tartó tüntetéssorozat Észak-Dakotában, ahol a Dakota Access olajvezeték megépítése ellen tiltakoztak.  Helyi idő szerint szerdán délután járt le a határidő, és a több amerikai államon keresztül húzódó, úgynevezett Dakota-olajvezeték ellen tüntetőknek Észak-Dakotában el kellett hagyniuk a tüntetés helyszínét. A protestálók csaknem egy évvel ezelőtt sátortáborokat húztak fel, és lényegében ott éltek. A tüntetések csúcspontján ezrek csatlakoztak a csővezeték elleni tiltakozáshoz. Bírósági döntés értelmében azonban az olajvezeték építésének nincs akadálya, ezért a kormányzat szerda éjfélig adott időt a tüntetőknek, hogy elhagyják a helyszínt.

A legtöbben békésen távoztak, de mintegy félszázan maradtak, és erőszakoskodtak, és egy részüket, mintegy tíz embert – két órával a határidő letelte után – a rendőrség őrizetbe vett. 

A távozók felgyújtották a részben sátrakból, részben fából összeácsolt tábort, a rendőrség szerint összesen vagy húsz helyen lobogtak a lángok. Egy 7 éves kisfiú és egy 17 éves lány megégett, és kórházba kellett őket szállítani.

A Dakota-olajvezeték – amelyet magánvállalkozásban épít egy dallasi cég – már majdnem teljesen készen áll, és amikor működni kezd, akkor Észak- és Dél-Dakotából Iowán keresztül Illinois államba szállítja majd a nyersolajat. A vezeték megépítése ellen környezetvédők és helyi indián törzsek képviselői tüntettek, részben mert attól tartottak, hogy az olajvezeték miatt szennyezetté válhat a helyi vízkészlet és a közeli folyó, részben pedig az ott élő sziú indiánok a történelmi emlékeiket, sírjaikat féltették.

A közel egy éve tartó protestálást az amerikai szellemi elit és a művészvilág egy része is figyelemmel kísérte és támogatásáról biztosította, és nem egy ismert művész utazott a helyszínre, hogy jelenlétével nyomatékot adjon a tüntetéseknek.

Kapcsolódó anyagok:

Trump miatt több millióan maradhatnak ivóvíz nélkül

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás