Hirdetés

A magas hazai adók arra kényszerítik a napelemek telepítésével foglalkozó cégeket, hogy a szomszédos országokból kínálják szolgáltatásaikat. A magyar kormány újabb és újabb sarcok kivetésével “üldözi” ezt a fajta áramtermelési módot.

Menekülnek az országból a napenergia-szektorban tevékenykedő vállalatok a napenergiára alapuló áramtermelést terhelő, kirívóan magas közterhek miatt – írta a Magyar Nemzet. Az áttelepülés legfőbb oka, hogy a szomszédos országokban nem kell megfizetni a napelemek után januártól megfizetendő kilónként 114 forintos termékdíjat.  Ez hatszor akkora, mint az Európában ugyancsak magasnak számító belga termékdíj és kétszerese a napelemeknél veszélyesebb akkumulátorok termékdíjának. Szlovákiában ezt nem kell átutalni a költségvetésnek és az áfa is csak 20 százalék 27 százalék helyett. Ezért aki onnan kínál a magyar piacon napelemrendszert, az 10 százalékkal alacsonyabb árat mondhat a vevőinek.

Más szóval, ha a fogyasztó egy Szlovákiában bejegyzett cégtől rendeli meg privát naperőművét, akkor arra számíthat, hogy 5-6 év alatt megtérül a beruházása. Ha magyarországi központú vállalattal üzletel, akkor 8-10 évig kell várnia, mire pénzénél lesz.  A kormány legújabb húzása, hogy bevezetik a négy kilowatt kapacitású házi erőműveket terhelő elosztói teljesítménydíjat, mely egyelőre nulla forint, de logikus, hogy azért találták ki, mert így akarják megsarcolni a privát napenergia-rendszerek tulajdonosait.


Az Orbán kormány újabbat döfhet a zöldenergiába

Az Orbán kormány újabbat döfhet a zöldenergiába

Március végétől teljesítménydíjat kell fizetni az újonnan telepített napelemes rendszerek 4 kW feletti teljesítménye után.  A díj most 0 forint, de egy iparági szervezet szerint nincs garancia arra, hogy ennyi is marad. A paksi giga atomberuházás gyengítheti a megújulókat.
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal „a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak alkalmazási szabályairól” szóló rendelete szerint amennyiben a háztartási méretű kiserőmű telepítését tervező rendszerhasználó igénybejelentése 2017. március 31-e után történik meg, akkor a 4 kW teljesítményt meghaladó részre elosztói teljesítménydíjat kell fizetnie, kivéve, ha az áram visszatáplálása a hálózatba műszakilag akadályozott. Az elosztói teljesítménydíj a rendelet hatályos szövege szerint jelenleg 0 Ft/kW/év.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás