Hirdetés

Két hete a debreceni Nagyerdőben találtak egy mérgezett egerészölyvet, ami el is pusztult a Madárkórházba szállítás közben. E hét közepén pedig egy speciális kutyával is keresték a mérget a Madárkórház Alapítvány, a Magyar Madártani Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai azon a környéken, ahol a múlt héten megtalálták a mérgezett egerészölyvet.

További, újabb fejlemény, hogy az elpusztult ölyv boncolása során kiderült, hogy a ragadozó madár varjat fogyasztott. A területbejárás során összesen tizenegy vetési varjú tetemet talált a keresőkutya, így feltételezhető, hogy a varjakat mérgezi valaki a közelben. Az egerészölyv pedig ehetett az elpusztult varjak teteméből, mert élő vetési vajút nem szokott zsákmányolni, viszont dögöket rendszeresen fogyaszt. A varjútetemekből és az egerészölyvből vett mintákat a Madárkórház állatorvosa, dr. Déri János további laborvizsgálatra küldte a pontos méreganyag beazonosítása miatt.

A hirkep.com szerint a speciális keresőkutya a jövő héten újra munkába áll, további területeket fésül át a mérgezés pontos helyének felkutatása érdekében. A meglévő adatok, bizonyítékok már elegendőek ahhoz, hogy a Madárkórház megtegye a feljelentést természetkárosítás miatt, így várhatóan a rendőrség is bekapcsolódik az ügy felderítésébe.

A Madárkórház továbbra is azt kéri, hogy a Nagyerdőn és annak környékén fokozott óvatossággal, csak pórázzal, vagy állandó felügyelet mellett sétáltassák a kutyákat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás