A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen február 22-én a kiskereskedelmi, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, áruk szabad mozgásának biztosítása érdekében, valamint azért, hogy fogadjon el intézkedéseket a környezeti zajok csökkentésére.

Az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárások februári határozatait részletező jelentésében arról tájékoztatott, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi forgalmazása miatt kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország és Románia ellen. A döntés értelmében felszólítást küld a két országnak, mert e termékek kiskereskedelmére vonatkozó nemzeti jogszabályaik ellentétesek az uniós joggal.

A bizottság közleményéből kiderül, konkrétan azt kifogásolják, hogy a magyar szabályozás szerint ugyanolyan haszonkulcsot kell alkalmazni az importált és a hazai mezőgazdasági termékek forgalmazásánál, ami a valutaárfolyamok ingadozása miatt hátrányba hozhatja a külföldi árut.

A bizottság emellett nyomatékosan arra kérte Magyarországot, hogy fogadja el a környezeti zajra vonatkozó intézkedéseket és készítse el az Európai Unió zajszennyezettségének csökkentését célzó uniós szabályok értelmében előírt stratégiai zajtérképeket és cselekvési terveket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás