Hirdetés
LMP sajtóközlemény

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottság kormánypárti tagjai ma támogatták az engedély nélküli villaépítési törvénytervezetet. Az új eljárásban sem a szomszédoknak, sem településnek nem lesz beleszólási lehetősége a 300 m2 feletti villaépítésbe, és nem kell, hogy érvényesüljenek környezet- és természetvédelmi szempontok.

A kormány, felmérve a társadalom problémáit, már az Országgyűlés első tavaszi üléshetén kezdeményezte a 300 m2 fölötti ingatlanok építési engedélyeztetése eltörlésének kezdeményezését. Az indítvány alapján immár szinte csak tervezői felelősséggel, engedélyeztetési eljárás nélkül, egyszerű bejelentés mellett lehet építeni 300 m2 fölötti lakóingatlanokat. A kormány szerint ez a magyar családok igénye. Az LMP szerint viszont ez a Fidesz-közeli újgazdag kör érdeke.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága – amely a környezet- és természetvédelem, így az épített környezet védelme érdekében is hatáskörrel rendelkezik a jogalkotási munka során -, a mai napon tárgyalta az indítványt. Sem az általános vitában, sem a mai napon, a részletes vitában nem derült ki, hogy mennyi magyar családnak jelentett eddig gondot, hogy a 300 m2 fölötti új családi házuk építését engedélyeztetni kell. Sallai R. Benedek, a zöld bizottság LMP-s elnöke kétségbe is vonta ezen igény valósságát és indokoltságának alapját. „Aki 300 m2 feletti alapterületű villát építtet, az le tud folytatni egy engedélyezési eljárást is“ – hangsúlyozta a politikus, és rámutatott: „Ostoba, aki azt hiszi, hogy ez a magyar családok legnagyobb problémája.“.

A zöldbizottság kormánypárti többsége ellenzéki tiltakozás mellett támogatta törvényjavaslatot. Az új eljárásban sem a szomszédoknak, sem településnek nem lesz beleszólási lehetősége a villaépítésbe, és nem kell, hogy érvényesüljenek környezet- és természetvédelmi szempontok.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás