Hirdetés

Évente tízezrével végzik ki a spanyol agarakat, a galgókat egy hagyomány miatt. Spanyolországban február elsején végződik a hivatalos vadászidény, ilyenkor a vadászok leselejtezik, azaz kivégzik a vadászathoz használt agarakat.

A kegyetlen tradíció ellen nemzetközi összefogás alakult, hogy minél több ember figyelmét felhívja az állatok elleni felesleges kegyetlenségre. Ehhez az összefogáshoz csatlakozott egy hazai civil kezdeményezés is az agarak megmentéséért. Ők azon fáradoznak, hogy 20 spanyol agarat hozzanak haza befogadókhoz Spanyolországból.

Az OzoneNetwork tegnapi Egyenlítő című műsorának vendége Karádi Bernadett a galgó mentés szervezője elmondta állatvédők által közzétett adatok szerint Spanyolországban több mint 170 000 vadász összesen 490 000 galgót tart, közülük évente körülbelül 50 000 – 100 000 állattól szabadulnak meg. A vadászok ezt tagadják, mint azt is, hogy az agarak számukra csak munkaeszközök, akiket minden jogi következmény nélkül szabadon legyilkolhatnak. A menhelyeken, gyepmesteri telepeken leadott galgók átlagos életkora 2-3 év, idősebb korukban ugyanis már nem képesek arra a teljesítményre, amit elvárnának tőlük.

A  jó hatékonyságot produkáló agarak néhány évig a tenyésztést szolgálják, de még akkor is nagyon ritka, hogy egy 8 évesnél idősebb agár még a gazdájánál él. A vadászidény végeztével először a kanok kerülnek be a gyepmesteri telepekre, pár hónappal később jönnek a szukák. Hiszen nekik még világra kellett hozniuk egy almot.  

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás