A rovat kizárólagos támogatója

Húsimádat–>növekvő állatállomány–>kielégíthetetlen takarmányigény–>trópusi esőerdők felperzselése. Címszavakban így írható le az a folyamat, melyet a Burger King-féle istentelen vadkapitalizmus képvisel Latin-Amerikában. 2016-os mérleg: Egyedül Brazíliában 40 Budapest méretű kipusztított trópusi erdő.

Egy friss tanulmány szerint a Burger King aktívan hozzájárul a latin-amerikai erdők felperzseléséhez, mivel közvetetten azoktól a gazdáktól vásárol vágóállataik számára szójatakarmányt, melyek bizonyíthatóan a trópusi erdők felperzselésével nyertek művelhető földterületeket. Mindezt a Mighty Earth nevű környezetvédő szervezet derítette fel drónok, szatelit képek és terepi bejárások által.

Az érintett területeken csak két mezőgazdasági nagykereskedő multi tevékenykedik, a Magyarországon is aktív Cargill és Bunge. A két cég brazíliai és bolíviai gabonasilóinak közvetlen közelében megközelítőleg 700 000 hektár (kb. 40 ezer focipályányi) trópusi erdőt perzseltek fel 2011 és 2015 között. Ezáltal olyan különleges fajok élettere csökkent drasztikus mértékben, mint a sörényes hangyászoké, a lajhároké, vagy a jaguároké.

A Cargill és a Bunge több nagy húsipari cég számára is szállít szójatakarmányt a felperzselt korábbi erdő területekről, így közvetetten a McDonald’s, a Subway és a KFC is érintett az ügyben. A Mighty Earth szerint ugyanakkor a Burger King konkurensei sokkal jobban odafigyelnek a trópusi erdők védelmére a körültekintő takarmánybeszerzéseik által. A gyorsétteremlánc cégek között rendre a Burger King végez a legrosszabb helyen abból a szempontból, hogy milyen erőfeszítéseket hoztak meg a környezet megóvása érdekében.

animáció: Csoma Tamás

A zöld szervezet szerint más élelmiszeripari cégek sem fordítanak kellő figyelmet az alapanyagok forrásainak etikusságára, így a nemtörődömség jelentősen hozzájárul a latin-amerikai erődirtás folyamataihoz. A tavalyi évben 2 millió hektár méretű erdőterületet irtottak ki Brazíliában, míg Bolíviában 865 000 hektárról takarították el az árutermeléssel össze nem egyeztethető vegetációt. Emiatt egy 617 milliárd dollárnyi tőkével rendelkező befektetői csoportosulás nyílt levelet írt a Bunge-nak, a Cargill-nek és több nagy gyorséttermi vállalkozásnak, melyben azt követelik tőlük, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy felszámolják az erdőirtásokat, különösen Latin- Amerikában. Az eredeti cikk a Guardian oldalán olvasható.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás