Hirdetés
greenfo/MTI

Nyugat-ausztráliai Kimberley körzetében őshonos a sósvízi krokodil, mely a szakértők szerint egyre nagyobb veszélyt jelent az emberekre. Az akár 7 méteresre is megnövő hüllőket a 70-es években nyilvánították védetté, így azóta tilos vadászatuk, ennek következtében populációjuk évente 3 százalékkal nő.

Ben Corey ökológus szakértő az ABC-nek, az ausztrál közszolgálati csatornának nyilatkozott a helyzetről. Elmondta, hogy a King folyón és Nyugat-Ausztrália más részein 1986 óta végeznek populáció-felmérést, ez a legrégebben folyó felmérés a sósvízi krokodilokkal kapcsolatban Kimberleyben. Az első években 20-40 krokodilt számoltak össze a folyó 40 kilométeres szakaszán, pár éve viszont már 150 példányt figyeltek meg ugyanitt. 

Nemcsak a sósvízi krokodilok (Crocodylus porosus) száma nőtt, hanem a méretük is, pontosabban egyre több a kifejezetten nagy példány. Corey kollégája, Andy Halford elmondta: a kutatásból az is kiderült, hogy a krokodilok a populáció növekedésével egyidejűleg a városiasabb területek felé mozdultak el. Halford szerint manapság 260-300 sósvízi krokodil él a térségben.

Egy tavalyi statisztika szerint 1971 óta 99 embert támadtak meg krokodilok Ausztráliában, a támadások csaknem egyharmada halállal végződött.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás