Hirdetés

A katalán városban évente 3500-an halnak meg idő előtt a légszennyezettség miatt, ezért a felelős városvezetés 15 év alatt 30%-kal kívánja csökkenteni a közlekedési eredetű szmogot. Ennek érdekében 2019-től a hétköznapokon kitiltják a 20 évnél idősebb személy- és teherautókat.

2016-ban a világ több fővárosának a vezetése is bejelentette, hogy a légszennyezettség visszaszorítása érdekében 2025-től kitiltják a dízel üzemű személy- és tehergépkocsikat városközpontjaikból. Madrid, Mexikóváros, Párizs és Athén után most a barcelonai városvezetés gurított egy nagyot az ügy kapcsán.

A rendelet értelmében a munkanapokon tilos lesz olyan személyautókkal közlekedni, melyeket 1997 előtt regisztráltak, illetve olyan tehergépkocsikkal melyeket 1994 előtt állítottak forgalomba. A 2019. január 1-jén életbe lépő tiltás nem csak Barcelonára, de az azt körülvevő 39 településre is kiterjed.

A progresszív törvényjavaslat Barcelona egyes súlyosan szennyezett városrészein már idén decemberben hatályba lép. A városatyák szerint a szigor 106 ezer személygépkocsit, az összes helyi személyautó. 7%-át, illetve 22 ezer tehergépkocsit, az összes teherautó 16%-át érint a térségben.

A pogrom elkerülése érdekében a tiltásban részesültek számára ingyenes közösségi közlekedési lehetőséget kínál a barcelonai városirányítás A szigorításokat egyébként a lakosság nyomására hozta meg a vezetés, mivel a közvéleménykutatások egyértelműen kimutatták, hogy a barcelonaiak a légszennyezésben látták a legjelentősebb egészségügyi kockázatokat.

Hazánkban nemrégiben az LMP-s Sallai R. Benedek képviselői indítványban pedzegette a témát.

Az eredeti cikk a Guardian oldalán olvasható.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás