A pandák miatt 170000 embert telepítenek át

greenfo/MTI

2017. március 10. 21:03

A pandák miatt 170000 embert telepítenek át

A kínai Szecsuan tartományban 172 200 embert telepítenek át, hogy semmi és senki ne veszélyeztesse az óriáspandákat a kialakítani tervezett nagy nemzeti pandaparkban – jelentette be a tartomány erdészeti hivatala.

A kínai kormány az év elején fogadott el egy határozatot arról, hogy egy hatalmas, 27 134 négyzet-kilométeres nemzeti parkot hoz létre az óriáspandáknak három tartomány, Szecsuan, Kanszu és Sanhszi területén. A negyed magyarországnyi - tartományi határokon átívelő - nemzeti park területének 74 százaléka, mintegy 20 ezer négyzetkilométer jut Szecsuanra, a pandákban leggazdagabb tartományra, ahol „hét várost és prefektúrát, valamint 19 megyét érint a projekt”.

A szecsuani erdészet bejelentése azt sugallja, hogy a nemzeti pandapark létrehozása miatt bányák és erdőgazdaságok egész sorát zárják be. „Több mint 1900 bányában és erdőben 32 300 munkást és nyugdíjast érint az intézkedés” – olvasható a közleményben. 
Szecsuanban már most is több pandarezervátum és egy pandakutató intézet működik.

Az óriáspandák egyedül Kínában élnek, az ország jelképévé váltak. A vadon élő példányok számát 1864-re, a fogságban élőkét 471-re becsülik a hatóságok.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés