A rovat kizárólagos támogatója

Rekordot döntött a téli áramfogyasztás a tartósan hideg időjárás miatt, de az ellátás végig zavartalan volt – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

A tájékoztatás szerint a 2016/17-es télen csaknem 500 gigawattórával (GWh) volt nagyobb az ország villamosenergia-igénye a 2015/16-os év hasonló időszakához képest. A fogyasztók 2016. december eleje és 2017. február vége között 5,3 százalékkal többet, összesen 11 914 GWh villamos energiát használtak fel, az egy évvel korábbi 11 433,1 GWh fogyasztással szemben.

Az országos villamosenergia-igény bővülése idén januárban volt a legnagyobb, akkor a fogyasztás 6,9 százalékkal, 4271 GWh-ra nőtt a 2016-os 3995 GWh-hoz képest. Január 11-én megdőlt a hazai csúcsterhelési rekord is, amely rövid időre elérte a 6780 megawattot (MW) – idézte fel a Mavir.

A rendszerirányító szerint a növekedés oka egyértelműen a tartósan hideg időjárás, az elmúlt téli hónapok átlaghőmérséklete több mint 3 Celsius-fokkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A Mavir által leszerződött tartalékokkal, illetve a piaci szereplők által beszerzett többlet-importtal sikerült eredményesen kezelni az egyes hazai erőműveknél fellépő rövidebb üzemzavarokat és az ebből fakadó kieső teljesítmények megfelelő ütemű pótlását – idézi a közlemény Tihanyi Zoltánt, a társaság rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettesét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás