A malacait védő koca a legveszélyesebb emlősállat a magyar erdőkben

sokszinuvidek.24.hu

2017. március 15. 8:20

A malacait védő koca a legveszélyesebb emlősállat a magyar erdőkben

A tavaszias időben egyre több turista keresi fel a népszerű kirándulóhelyeket. Ilyenkor az is előfordulhat, hogy csíkos hátú kismalaccal találkozunk - először, majd előkerül az aggódó mama. Ez nem mindig kívánatos randi. Légy óvatos ha csíkos kismalacokat látsz.

Már tart a vaddisznók ellési időszaka, a kocák most hozzák világra a malacokat.Ilyenkor az anyaállatok biztosítják saját maguk és utódaik számára az elléshez szükséges nyugodt körülményeket, a sűrű, bozótos helyeken úgynevezett „vaddisznó vackot” alakítanak ki. Az utódok megszületése után a kocák különös gonddal vigyázzák a kis malacok életét. Nagyon keményen fellépnek, ha vélt vagy valós ellenség tűnik fel a közelükben


 
 

Az aranyos kis vadmalacok sosem járnak egyedül: mindig a közelükben van a 80-100 kilogrammos anyjuk, és harciasan védi őket minden idegentől.

Ebben az időszakban különösen fontos, hogy a turistautakról ne térjenek le a kirándulók, így még véletlenül sem tudnak beleütközni a malacos koca fekvőhelyébe. Az erdőben kirándulva kicsi az esélye egy vaddisznóval való találkozásnak, ugyanis félnek az embertől, és ha hallják, hogy közeledik, akkor messzire elkerülik. A nagyon sűrű részeket azonban érdemes március-május tájékán elkerülni, mert a malacait védő koca a legveszélyesebb emlősállat a magyar erdőkben.

Az erdei kutyasétálás során különösen ügyeljünk arra, hogy pórázon vezetett kutyánk ne távolodjon el tőlünk, mert az erdőben kószáló kutyák a vaddisznót felbőszíthetik, ami különösen igaz a malacukat féltő kocákra, akik ilyenkor a szokottnál agresszívabban viselkedhetnek. A felbőszített kocát a menekülő kutya a gazdájához vonzhatja, így akár problémákat is okozhat az embert alapvetően kerülő vad.

Ha együtt látjuk a családot, akkor mindenképp jó az óvatosság. Álljunk meg, ne közelítsünk feléjük! Jó, ha tudjuk, hogy a vaddisznót nem lehet megijeszteni, és fára mászni sem érdemes, mert okos állatok, és kivárják, amíg az ember leesik. Ha nem támadólag közelít a disznó, hanem csak az irányunkba menekül, akkor megoldás lehet, ha beállunk egy fa mögé, hogy ne taposson el minket.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés