Hirdetés
Greenfo/FM Sajtóiroda

Az erdőtörvény módosításának célja a magyarországi erdőterület fenntartása, védelme, fejlesztése, tudatos bővítése. Feladatunk, hogy megvédjük ezt a kétmillió hektárnyi kincset – mondta a földművelésügyi miniszter az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a fenntartható gazdálkodás mellett növekedhet az erdőterület Magyarországon, miközben javulhatnak a természeti, környezeti állapotok. A törvénymódosítás az erdők, az erdei élőhelyek védelmét szolgálja, hozzájárul az erdők szakszerű kezeléséhez, a természetes állapot fenntartásához és véd a túlzott igénybevételtől is.

Az erdőtörvény feladata továbbá, hogy a tulajdonosi-, gazdálkodói-, és közérdek összehangolásával biztosítsa az erdők fennmaradását és jó állapotban tartását. Az elmúlt hetven évben megduplázódott, kétmillió hektárra nőtt a magyarországi erdők területe, ezt a folyamatot kívánjuk a jövőben erősíteni – fogalmazott a miniszter, aki beszámolt arról is, hogy egyszerűbbek lesznek az engedélyezési eljárások, csökkennek, illetve jó néhány esetben megszűnnek a hatósági eljárási díjak.

A módosítással a magán és az állami tulajdonú erdők az eddigieknél még markánsabban elkülönülnek – emelte ki ezt a változtatást Fazekas Sándor. Mint kifejtette: az állami erdők nemzeti kincsünk, döntően közjóléti funkciót töltenek be, a magánerdők pedig gazdasági kategóriába tartoznak. Míg az állami erdőknél a környezet-és természetvédelmi szempontokra, valamint a társadalmi igényekre kell fokozottabban figyelni, addig a magántulajdonú erdőknél a tulajdonosi, gazdálkodói érdekek a hangsúlyosabbak.

Számukra könnyítéseket tartalmaz a tervezet, amelyek döntően a tulajdonosi jogokat erősíti. Kívánatos, hogy a magántulajdonú erdőkben is magas színvonalú legyen a gazdálkodás. Ha az adminisztráció egyszerűbb lesz, könnyebbé válik az erdőtelepítés, akkor többen vágnak majd bele ebbe a csak évtizedek alatt megtérülő beruházásba – fogalmazott a miniszter.

Fazekas Sándor a jövő héten esedékes Hungarikum Bizottsági üléssel kapcsolatban elmondta: történelmi helyszínen, az egri várban ülésezik majd a testület. A Hungarikumok Gyűjteménye és a Nemzeti Értéktár várhatóan bővülni fog, a beérkezett javaslatok között szerepel például az egri bikavér, a magyar pásztor- és vadászkutya fajták, a tiszai halászlé, Torockó épített öröksége, valamint a nagybányai művésztelep és festőiskola is. (FM Sajtóiroda)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás