Geoturisztikai fejlesztések a Balaton-felvidéken

2017. március 18. 19:58

Geoturisztikai fejlesztések a Balaton-felvidéken

Dunai Geo Túra projekt részeként a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén új tanösvényt hoznak létre, és bővül a Hegyestűn látható geológiai tárlat is. Az uniós beruházásra 257 ezer eurót fordítanak egy határokon átnyúló geológiai fejlesztéssorozat részeként.

Az összességében 1,7 millió eurós, 14 partner együttműködésével megvalósuló nemzetközi projekt az Interreg Duna Transznacionális Együttműködési Program finanszírozásával az idén januárban indult, zárása 2,5 év múlva várható. A program a földtani örökség újszerű bemutatását, a növény- és állatvilág, valamint az élettelen természeti értékek védelmét célozza. Az előző uniós ciklusban 2300 milliárd forint jutott környezet- és természetvédelemre, a jelenlegi ciklusban a földalapú támogatások zöldítési részével együtt, több mint 3400 milliárd forintot fordítanak erre a célra, ebből közvetlenül a természetvédelemre 61 milliárd forint jut. Ebből az összegből az élettelen természeti értékek, mint például a barlangok, földtani alapszelvények és bemutatóhelyek vagy a kaptárkövek és földvárak megőrzésére, helyreállítására országosan 2,4 milliárd forint értékben indítottak projekteket a nemzeti park igazgatóságok a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP), illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) finanszírozási lehetőségeit kihasználva - közölte a tegnapi projektnyitón a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára. V. Németh Zsolt. Fontos előrelépésnek nevezte, hogy tíz év alatt, évi 500 ezerről 1,6 millióra nőtt a hazai nemzeti parkok regisztrált látogatóinak száma, mely jórészt az ökoturisztikai beruházásoknak köszönhetőek.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója kifejtette: a fejlesztés eredményeként új installációkkal gazdagodik majd a térség geológiáját bemutató Hegyestűn látható tárlat, megújul a Badacsonyon és Szent György-hegyen található tanösvény, Hegyestűtől a Kopasz-hegyig pedig új, vulkanológiai tanösvény épül. Mindezekhez kirándulásvezető füzet készül. A projekt vezető partnere a szlovén Idrija UNESCO Globális Geopark. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park mellett a Duna vízgyűjtő területén fekvő országok közül számos közreműködő szerepel a programban, köztük az osztrák, a horvát és a cseh parkok. A projekt egyik legfontosabb eredménye a közös Dunai Geotúra lesz, mely során a régiók közötti együttműködés erősítésére törekszenek a résztvevők - írta a Földművelésügyi Minisztérium


Mindeközben kivéreztetik nemzeti parkjainkat

Kivéreztetik nemzeti parkjainkat

Két lépésben mattot adott az Orbán-kormány a magyarországi nemzeti parkoknak: először költségvetési elvonásokkal rákényszerítette őket, hogy a saját finanszírozásukat az uniós támogatásokra építsék, majd a földalapú és az agrárkörnyezetvédelmi támogatásokat is elvette tőlük, drasztikus, 40 százalékos forráscsökkenést okozva. A példátlan kényszerfogyókúra ellen most közösen tiltakoznak az állami természetvédelem korábbi kulcsszereplői.

A magyar természetvédelem emblematikus szereplői kiáltványban tiltakoznak, hogy a kormány milliárdos fogyókúrára kényszeríti a hazai nemzeti parkokat. A dokumentum szerint egy új szabállyal a költségvetésük 40 százalékát elvonják a természetvédelmi intézményektől.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés