A rovat kizárólagos támogatója

A bejelentőket megfenyegetik, hogy ha nem bizonyosodik be a bejelentés jogossága, akkor a kiszállás, a bevizsgálás összes költségét a bejelentő köteles megfizetni.

A Vásárhelyi Hírek szeptemberben cikksorozatban írt a bizonyíthatóan fekáliás szennyezésről, amelynek újabb hulláma decemberben volt. Eközben novemberben Baranyi Krisztina képviselő nyílt levélben fordult Áder Jánoshoz a tiszai szennyezések ügyében. A konkrét válasz, illetve megoldási javaslat, netán intézkedés helyett a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője közhelyekkel válaszolt.  A jégzajlás, olvadás után újabb fekáliás hullám indult március közepétől a Tisza több szakaszán. Ezek egyike Hódmezővásárhelyt, pontosabban a járást és a holtágat közvetlenül is érinti.  

Azonban továbbra sincs intézkedés, senki sem érzi, hogy illetékes lenne, pedig több bejelentés történt.

A megyei Katasztrófavédelem fogadja a bejelentéseket és az ATIVIZIG veszi a mintát és a megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi osztályának a laborja végzi el a vizsgálatokat. Olvasói visszajelzések alapján a bejelentőket megfenyegetik, hogy ha nem bizonyosodik be a bejelentés jogossága, akkor a kiszállás, a bevizsgálás összes költségét a bejelentő köteles megfizetni.  

A Víz Világnapján az államapparátus valamennyi szereplője igyekszik közleményben emlékeztetni a vizeink tisztaságának fontosságára. Gondosan leírják, amit az elsőosztályos diákok is tudnak  „A nemzetek vezetőinek, a tudomány képviselőinek, a gazdaság szereplőinek és minden állampolgárnak közös felelőssége, hogy megőrizzük páratlan természeti kincsünket.”  A Víz Keretirányelv előírásai szerint ’Meg kell akadályozni, illetve korlátozni kell a káros anyagok vizekbe történő bejutását.’  

Eközben a Víz Világnapját több érdekelt is szép programokkal ünnepelte. Mint például az Alsó-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Szegedi Területi Szervezete, amely március 22-én délelőtt tartott ünnepi rendezvényén az óvodások és iskolások részére kiírt plakát és képregény készítő pályázat eredményét hirdették ki.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály szervezésében a Szegedi Vadasparkban óvodások és iskolások interaktív foglalkozásokon vehettek részt.  

A kérdés, ha beindul a strandszezon, vajon a folyóvizeink tisztaságáért különböző mértékben felelősséggel tartozó intézmények munkatársai a Tiszára is elviszik a gyerekeiket pancsolni, fürdeni? – teszi fel a kérdést a vasarhelyihirek.hu.


Meg sem merem enni a tiszai halat

Meg sem merem enni a tiszai halat

Úgy tűnik, hogy Áder János, a környezetvédelem hazai zászlóvivője nem érzi át kellőképpen azt, hogy évek óta elönti a szar a második legnagyobb hazai folyót, az oly sokszor megénekelt Szőke Tiszát.

Baranyi Krisztina az Együtt ferencvárosi képviselője a nyáron személyesen is többször járt a Tisza felső folyásának környékén, és többször beszámolt a tragikus állapotokról. Cikkeit, interjúit itt olvashatják.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás