A rovat kizárólagos támogatója

Az Európai Bizottság tegnap kiszivárgott javaslata szerint az unió teljesen betiltaná a méhgyilkos vegyszereket a szabadföldi termesztésben és kizárólag üvegházas használatukat engedélyezné. A Greenpeace Magyarország azt várja Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi Minisztertől, hogy hazánk a Bizottság előterjesztésével összhangban szavazza meg a neonikotinoid rovarírtószerek tilalmát a tavasszal várható bizottsági szavazáson és ne kérjen eseti engedélyeket a méhgyilkos vegyszerekre.

A méhek száma itthon és világszerte is drasztikusan csökken, több méhfaj már kipusztult. Ennek egyik legfőbb okai az ipari mezőgazdaságban használt vegyszerek, különösen a neonikotinoid rovarirtószerek. Ezeket a ‘90-es évektől elterjedt szereket gyakran csávázószerként használják, megjelennek a pollenben, a nektárban és a hajnali sarjadási cseppekben.

A terhelő tudományos bizonyítékok alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) javaslatára 2013-ban az Európai Unió három neonikotinoid (az imidakloprid, a klotianidin és a tiametoxám) részleges tilalmát vezette be a méhek számára vonzó termények (repce, kukorica, napraforgó) esetén. A Greenpeace legfrissebb tudományos vizsgálatokat összegző tanulmánya szerint még a jelenlegi korlátozott használat is veszélyes az élővilágra, ugyanis a szerek megjelennek a szántóföldek környékén és a vadon élő növényekben is, jelentős mértékben veszélyeztetve a méheken kívül sok más vadon élő fajt is, többek között a pillangókat, bogarakat és a vízi rovarokat, aminek tovagyűrűző hatása lehet az egész táplálékláncban, egészen a madarakig. A magyar kormány mindezen tudományos bizonyítékok ellenére az elmúlt években többször is – legutóbb idén tavasszal – engedélyt kért az Európai Unió által ideiglegesen betiltott három neonikotinoid rovarirtó szer eseti használatára, veszélybe sodorva ezzel a hazai élővilágot, a beporzókat és így közvetve az egész magyar mezőgazdaságot.
Az MTA által közzétett szakmai nyilatkozat szeint „a neonikotinoidok negatívabban érinthetik a hasznos szervezeteket, mint a kártevőket, ami miatt a vegyszeres kezelések akár nettó terméscsökkenést is okozhatnak.” A méhgyilkos vegyszerek használata ráadásul teljesen indokolatlan. Az elmúlt években neonikotinoidok híján is rekordtermések születtek itthon. A Bizottság jelenlegi javaslatában a neonikotinoid vegyszerek használatát kizárólag üvegházi körülmények között engedélyezné, minden más formájában betiltaná.

A javaslatról májusban döntenek a tagállamok képviselői. A Greenpeace Magyarország petícióban kéri a Földművelésügyi Minisztérium vezetőit, dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, valamint Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért és Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkárt, hogy Magyarország élővilágának és a magyar mezőgazdaság fenntarthatóságának védelmében a magyar kormány szavazza meg a neonikotinoid rovarirtószerek betiltását és hazánk ne adjon ki több eseti engedélyt a méhgyilkos anyagok használatára. „A beporzók és az emberek védelme érdekében egyértelmű, hogy be kell tiltani a méhgyilkos vegyszereket és elindulni a vegyszermentes ökológiai gazdálkodás irányába. A rendelkezésre álló tudományos vizsgálatok mind ezt támasztják alá. Ezért Magyarországnak is felül kell bírálnia korábbi, neonikotinoidokat támogató álláspontját és a méhpusztító rovarítószerek teljes tilalmát kell támogatnia” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás