A rovat kizárólagos támogatója

Ma ismét elérkezik az idő – 20:30 órakor kezdetét veszi a Föld órája. Hogy kinyilvánítsák az éghajlatvédelem iránti elkötelezettségüket, az emberek tízedik alkalommal fogják egy órára lekapcsolni lámpáikat – ideális esetben minden árammal működő eszközükkel egyetemben.

Ha csak az E.ON ellátási területén működő cégek és háztartások csatlakoznának az akcióhoz, ez alatt az egyetlen óra alatt 2,1 millió kWh energiát lehetne megtakarítani, ami 1260 tonna szén-dioxid-kibocsátásnak felel meg – közölte a szolgáltató. A Föld órája alatt az E.ON ellátási területén megtakarítható elektromos áram elegendő lenne, hogy ebédet főzzünk 8,5 millió embernek, hogy egy teljes éven keresztül ellássunk árammal 2 kórházat, vagy, hogy egy energiatakarékos izzó 8 millió évig világítson.

A Föld órája tekintélyes szimbolikus jelentőséggel bír. Azt az üzenetet közvetíti, hogy az embereknek tudatosabbaknak kell lenniük a saját energiafelhasználásukat illetően. Konkrétan a világítás esetében továbbra is nagy lehetőségek rejlenek a megtakarításra: egy LED izzó a hagyományos villanykörték energiafogyasztásának csak 20 százalékát használja fel, hogy azonos fényerőt produkáljon, mégis sokan választják továbbra is a kevésbé hatékony megoldást. Az elektronikai eszközök terén is van hova fejlődni. Éppen ezért érdemes az energiahatékonyságot is számításba venni, amikor valaki új eszközt vásárol.  Különösen a fűtésen lehet sokat spórolni. Ha a termosztátot egy Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérsékletre állítjuk, azzal már 6 százalékkal csökkenthető az energiafogyasztás.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás