A rovat kizárólagos támogatója

Átment egy kérdés, ha nincs jogorvoslat, jöhet a népszavazási aláírásgyűjtés a Városligetről. A benyújtó LMP-s képviselő célja a Liget projekt megfúrása, de a beruházó zrt. nem fél a népszavazás kimenetelétől. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a kormány kihátrálna a fejlesztésből.

Ha 15 napig senki nem nyújt be jogorvoslati kérelmet, indulhat a városligeti népszavazás aláírásgyűjtése. Mint a HVG megírta, Moldován László LMP-s erzsébetvárosi önkormányzati képviselő, ligetvédő három kérdést adott be a Fővárosi Választási Bizottságnak (FVB), amely a "leglájtosabbat" átengedte. Ez pedig úgy szól:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti Építési Szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legkisebb zöldfelülete 70 százalék legyen?".

A kérdés a Városligeti Építési Szabályzatra (VÉSZ) vonatkozik: ez szabályozza a területet építési szempontból. Országosan az országos településrendezési és építési követelmények (OTÉK) mondja ki, hogy hol milyen beépítési mértékeket lehet elfogadni, milyen szabályok és szabályozók alapján lehet építeni, a Városligetre viszont fővárosi önkormányzati rendelet vonatkozik, ez a VÉSZ. Ez most 65 százalékos minimális zöldfelületet ír elő, ezt növelné 70-re egy sikeres népszavazás. Moldován László azt mondja, elsődleges célja az, hogy társadalmi párbeszéd alakuljon ki, mert ez elmaradt a VÉSZ kialakításakor és más esetekben is.

Az önkormányzati képviselő és ligetvédő azt mondja, a budapestiek 75-80 százaléka minden felmérés szerint ellenzik a Városliget monstrumokkal történő telepakolását. Ezért nem hiszi, hogy ne sikerülne összegyűjteni a szükséges 150 ezer aláírást. Az LMP-n kívül a ligetvédelem mögé eddig is beálló civilek (Levegő Munkacsoport, Greenpeace) segítségét is kérni fogják az aláírások összegyűjtésében, Moldován reméli, hogy a NOlimpiához hasonló pártközi együttműködés is kialakul, bár még nem voltak egyeztetések a többi párttal.

Folytatás a HVG-n  Zöldfelület – mi is az

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás