Hirdetés

A Budapest Airport Zrt. jelenleg több, párhuzamosan folyó beruházást is épít a területén. A két terminál előtt, a régi Taxi parkolónál, illetve az azt övező füves területen Hotel épül. Az épület szinte szerkezetkész állapotban van. Az ürgék helyzete viszont nem világos.

A beruházáshoz kapcsolódó építési munkák az elmúlt hetekben elérték azt a kb. 1 hektáros területet, amely korábban egy ürgék lakta, fűvel borított, minden oldalról úttesttel határolt sziget volt. Az egykor itt várakozó taxisok elmondása alapján több tucat állatból álló stabil populáció élt a területen, amelyeket már 10 éve etettek az erre járó emberek. Egészen mostanáig. A területen a gyepet eltávolították, nagy részén pedig feltöltést végeztek. A részben aktív, részben még a talajban téli álmot alvó, fokozott védelem alatt álló ürgék aligha hagyják már el téli alvóüregeiket, mivel az egykor menedékhelyül szolgáló sziget körül felhúzott kerítés és az azt szegélyező forgalmas autóút megakadályozza elvándorlásukat.

A természetvédelmi hatóság megyei, majd az idei évtől járási kormányhivatalok burkába csomagolva feltehetőleg, nyomatékosan nem hívta fel a figyelmét a beruházónak az ürgék jelenlétére. A beruházó, a környezet- és természetvédelmi mindennemű munkája és pozitív kezdeményezései ellenére vélhetőleg nem tudott a több mint egy évtizedes ürge jelenlétről, annak ellenére, hogy az illetékes Nemzeti Park Igazgatóság emberei évről-évre minden tavasszal monitoringozták a területet, bár a jelek szerint teljesen feleslegesen.

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér építkezés előtt 2016

A BUD Airport Zrt. másik beruházása a Repülőgép Múzeum (AEROPARK) áttelepítése egy a jelenlegi AEROPARK területtel átlósan szemközti, mintegy 2 ha kiterjedésű füves területre. A tervek szerint áttelepítés után, a volt AEROPARK-ot lebetonoznák, és parkolóhelyeket alakítanának ki rajta. Mindkét terület ürge élőhely. A beruházó által, állítólag előzetesen készíttetett tanulmány ezeket a tényeket tartalmazza is. Az állatok áttelepítésére április első felében kerülhetne sor, hiszen az állatok ekkor már nem alszanak és a szaporodási időszakuknak is még csak az első felében járnak. A földmunkák azonban az elmúlt napokban már megkezdődtek. Egy nagy teljesítményű markológép és több billencses teherautó gyúrja, tapossa jelenleg az újonnan kialakítandó Repülőgép Múzeum területét. A markológép folyamatosan távolítja el a felső 50 cm-es talajréteget, melyet a teherautók, ha épp nem akadnak el a nagy teher alatt, deponálnak a terület félre eső részén. Az itt dolgozó munkások elmondása alapján, a hét folyamán, kedden és szerdán is jártak kint zöld egyenruhás emberek, és talán hatósági felügyelők is. Tárgyaltak és feltehetőleg jegyzőkönyvekben rögzítették a tapasztaltakat, de ettől a munkagépek még dolgoznak, a még élő ürgék élete percről percre nehezedik, egészen addig, amíg az élettel össze nem egyeztethető sérülést nem szenvednek, vagy olyan beton szarkofág nem határolja majd le őket, amelyből élve nincs kiút.

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér építkezés 2017 március

Mi lehet ennek a folyamatnak az oka? Miért tehetetlen a hatóság? Miért kell tucatjával elpusztulnia egy fokozottan védett faj egyedeinek, mikor a munkálatok pár hetes leállításával lenne esély az állatok áttelepítésére?
A megoldást talán a Kiemelt Kormányzati Beruházás elnevezés takarja? Valószínű. Egy kiemelt beruházásnál nagyon fontosak a határidők, az anyagi források „megfelelő” felhasználása, esetleg a minőségi követelmények betartatása. Sajnálatos módon azonban a jogszerűség követelményei, illetve a környezeti, természeti értékekben való minél kisebb károkozás igénye háttérbe szorul.

Az ügyben megkerestük az érintett Budapest Airport Zrt.-t.

Kis Ferenc, a cég közösségi kapcsolatok, környezetvédelem és működésbiztonság igazgatóság környezetvédelmi vezetője az alábbi tájékoztatást küldte szerkesztőségünknek:

– Az elmúlt évek beruházásai kapcsán egyetlen esetben sem történt elpusztult vagy sérült állat észlelése. Kiemelendő, hogy a repülőtéren 24 órás vadvédekezési szolgálat működik, akik a folyamatosan monitorozzák a kritikus területeket. A cikkben említett két napon is zajló természetvédelmi őrszolgálat szakembereinek jelenlétében zajlott szemle idején a kérdéses helyszínen sem élő, sem elpusztult ürge észlelése nem történt.

– Nekünk is az a célunk, hogy a területünkön zajló fejlesztések következtében ne sérüljön természetvédelmi érték. Ahogyan a Greenfo.hu a korábbi években is hírt adott róla, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér támogatásával a több, mint 1500 hektáros területről több ízben történt ürgetelepítés különböző természetvédelmi projektek keretében, valamint számos genetikai vizsgálatot is végeztek az élőhelyen.

– Az áttelepítésekre azért van szükség, mert az ürgék jelenléte a repülőtéren sem repülésbiztonsági sem természetvédelmi szempontból nem előnyös, ugyanis az ürgék védett és fokozottan védett ragadozó madarakat is vonzanak a repülőtérre. A madár- és repülőütközések repülésbiztonsági kockázatot jelentenek és természetvédelmi szempontból is veszteséggel járnak.

– Az említett beruházások közül a Hotel építése 2016 szeptemberében, a természetvédelmi hatóság szakhatósági állásfoglalásával is kiegészített építési engedélye alapján indult. A területen nem volt ismert ürge populáció, ezzel kapcsolatos feltételt, teendőt a természetvédelmi szakhatóság az engedélyben nem állapított meg.

– Az Aeropark jövőbeni területén kisebb tereprendezési munkálatok történnek jelenleg, a terület a jövőben is parkos kialakítású marad. A területen a munkák előkészítése idején a repülőtér üzemeltetőjének nem volt tudomása nyilvántartott ürgepopulációról. Mindazonáltal, a munkaterület környezetében gyepes területek találhatóak, így az esetlegesen a területen felbukkanó ürgék továbbvándorlása folyamatosan biztosított

– Az Aeropark jelenlegi területén él ismert, több korábbi telepítés és vizsgálat kapcsán érintett populáció. Ezek áttelepítésére részletes szakmai tanulmány készült, ennek alapján fog az elkövetkező hetekben az ürgék áttelepítése megtörténni. Ennek a helyszíni tudósítására a Greenfo.hu-nak is lehetőséget biztosítunk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás