A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Liget Budapest projekt kert- és tájépítészeti feladatainak megvalósítását felügyelő Persányi Miklós azt mondta, a javaslatok 90 százalékát be tudják építeni a park új koncepciójába. Lenne kutyafuttató, kutyafürdető, és megújított Vakok kertje is. Hitetlenkedve állnak a Ligetvédők Persányi újabb fals kijelentése előtt.

Márciusban még válaszolnak a tervezők a szervezetek városligeti park kialakítására vonatkozó félezer javaslatára – hangsúlyozta Persányi Miklós, a Liget Budapest projekt kert- és tájépítészeti feladatainak megvalósítását felügyelő miniszteri biztos az M1 mai adásában. 

"Széles volt a javaslattevők köre: nemcsak szakmai szervezetek, hanem civil szervezetek és különféle ligetvédő csoportok, de a ligethasználók, a ligetben vagy a peremén működő, ott élő intézmények és szerveztek is tettek javaslatokat a park kialakítására" – hangsúlyozta Persányi Miklós. 


118 szervezet 558 javaslatot, észrevételt nyújtott be. 

A szakemberek a hosszú vizsgálat után igyekeztek minél több javaslatot beépíteni a tervekbe a realitások, a Városliget adottságainak figyelembe vételével – mondta Persányi Miklós. "A javaslatok nagyjából kilencven százaléka olyan volt, ami beépíthető a koncepcióba, a maradék 10 százalékát azonban nem lehet ezen a helyszínen megvalósítani" – mondta, hozzátéve, hogy például a korlátozott területi adottságok miatt nem lehet elhelyezni az extrém sportok és versenysportok különféle igényeit. Ezeket az ötleteket a Liget környezetében lévő kerületek különböző pontjain lehetne megvalósítani. Ehhez azonban további egyeztetésre van szükség az érintett önkormányzatokkal – tette hozzá.

A javaslatok közül a miniszteri biztos kiemelte a Vakok kertjére vonatkozó ötletet, amelyet tervezők korábban másként gondoltak. "Most egy olyan megoldás felé tartunk, hogy a fogyatékkal élő emberek, például a mozgássérültek is ebben, a Ligetben elkerített zónában kapnának pihenési lehetőséget" – emelte ki. A szakemberek olyan kutyafuttatók létrehozását is tervezik, ahol kutyafürdetőt is kialakítanának. De a Ligetnek lesznek olyan részei is, ahol póráz nélkül lehet kutyát sétáltatni – tette hozzá. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy park tervezése estében az egyeztetési folyamat ilyen nagy társadalmi átláthatósággal még nem valósult meg Magyarországon.  Emlékeztetett arra, hogy számos fórumot tartottak 144 szervezet részvételével. A tavalyi év második felében a Liget Park fórumokon, valamint a tematikus egyeztetéseken a parkkal összefüggő kérdéseket vitatták meg. Ezek az anyagok, a vélemények és prezentációk elérhetők a varosligetpark.hu oldalon – mondta Persányi Miklós. (MTI)

Hitetlenkedve állnak a Ligetvédők Persányi újabb fals kijelentése előtt.

Persányi Miklós csuklás nélkül mondta ki a mondatot, hogy „egy park tervezése estében az egyeztetési folyamat ilyen nagy társadalmi átláthatósággal még nem valósult meg Magyarországon.” Persányi kijelentése távolabb nem is állhatna a valóságtól. A Városligettel kapcsolatos összes dokumentációt azóta tartja titokban a kormányzat, amióta az első propagandaízű anyagok megjelentek a sajtóban az ingatlanfejlesztésről.

Négy éve nem tudjuk, hogy

– Hány milliárd forintba fog a Városliget értelmetlen elpusztítása fájni az adófizetőknek?

– Miért nem lehet a Liget Projektről teljes egészében konzultálni, miért csak a madáretetők helyét szeretné megbeszélni a kormányzat?

– Miért nem lehet a Projekt 90%-át kitevő ingatlanfejlesztésekről beszélni?

– Miért kell hazug propagandakampányt folytatni a kormányzati médiával karöltve, ha a Városliget valóban szép lesz és megújul?

Illetve a végső kérdés, amire még soha, senki nem tudott választ adni: miért kell Európa egyik legrégebbi közparkját beépíteni két lakótelepnyi betonnal?

Persányi Miklós legutóbbi kijelentése ugyanolyan propagandaízű, mint az eddigiek és elveszi egy volt környezetvédelmi miniszter szakmai jó hírét. Persányi maga is tudja, hogy a környezetvédő civil szervezetek (Greenpeace, Levegő Munkacsoport) és Ligetvédők kivonultak arról az álegyeztetésről, amit összehívott a múlt évben. Tehát nem volt igazi egyeztetés. Persányi maga is tudja, hogy az építészek, a tájépítészek és a környezetvédők szakmai szervezetei rengeteg fórumon szólaltak fel a Városliget beépítése ellen, de érveik mindannyiszor süket fülekre találtak. Ennek fényében Persányi Miklós kijelentései a Liget Projektről, a társadalmi egyeztetésről tehát egyszerű hazugságok, amikért szégyellnie kellene magát.

A Ligetvédők civilekből álló mozgalom, amely tiltakozik a Városliget értelmetlen, haszonelvű beépítése ellen. Hisszük, hogy a Városligetben nincs helye sem Múzeumi Negyednek álcázott vurstlinak, sem betonmonstrumoknak. A Liget Projekt valójában egy zöldre festett ingatlanfejlesztés közpénzmilliárdokból, amely elpusztítja a Liget fáit és csendjét – vagyis mindazt, amiért a budapestiek szeretnek oda járni. Követeljük a Liget Projekt azonnali leállítását! – írták mai közleményüken a Ligetvédők.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás