A rovat kizárólagos támogatója

Április 1-jén, szombaton elindul az országos viharjelző rendszer működése az ország négy nagy taván. Leddel fogják bevilágítani a Balatont a tó közepén. Online nézhetjük majd a siófoki vihart.

A Balatonon, a Tisza-tavon, a Velencei-tavon és a Fertő tavon összesen 55 viharjelző állomás működik majd október 31-ig. Bartók Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) gazdasági főigazgató-helyettese a rendszer indításáról azt mondta, az OKF idén is folytatja az elmúlt négy évben kezdett fejlesztéseket, aminek köszönhetően 50 százalékkal bővült az állomások száma. 

Idén több balatoni állomáson – Balatonakalin, Zánkán, Révfülöpön és Ábrahámhegyen – nagyobb fényerejű, ledes világítótestekre térnek át, Siófokon és Tihanyban kamerát helyeznek el, amelyek élő képet közvetítenek majd az OKF honlapján. 

A Velencei-tónál új viharjelző állomás épül, és Velencén intelligens táblát állítanak fel, amely az aktuális viharjelzésről tájékoztat. Távlati terv, hogy a folytatják a fényjelzők cseréjét, és a Balaton közepére is viharjelző állomást építenek a Tihanyi-szorostól keletre eső medencében – tette hozzá.

Beszámolt arról, hogy a viharjelzés mellett mobiltelefonos alkalmazást is fejleszt az OKF, a Tavihar nevű program segítségével lehet nyomon követni a viharjelzéseket. Továbbfejlesztik a veszélyhelyzeti értesítést nyújtó Vész alkalmazást is: a Vész 2.0 a turisztikai főszezonban lesz elérhető, és lehetőséget ad majd a felhasználóknak a beérkező információk rendszerezésére.

A főigazgató-helyettes felidézte, hogy a viharjelzésnek változatlanul két fokozata van: az első fokozatban percenként 45 villanás figyelmeztet az óránként 40 kilométeres sebességű szélre, ekkor a fürdőzés legfeljebb a parttól 500 méterre lehetséges.  A második fokozat percenként 90 villanással 60 kilométeres szélre és vihar közeledtére hívja fel a figyelmet, amikor a vizet azonnal el kell hagyni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás