Hirdetés

Nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági haszna is van, ha teherautók helyett cargobiciklikkel végzik az áruszállítást a városokban – derült ki a bécsi Európai Kerékpáros Logisztikai Konferencián. Az osztrák főváros 2030-ra szén-dioxid kibocsátás nélkül szeretné megoldani az áruszállítást.

Kisebb a beszerzési- és fenntartási költsége, mint a teherautóknak, ráadásul a 30-as zónákban gyors, megbízható és költséghatékony szállítóeszköz a teherbringa, amely nemcsak a környzetet, de a vállalkozások pénztárcáját is kíméli. Többek között erről, valamint a városi áruszállítás és szállítmányozás legújabb fejlesztéseiről is szó esett a European Cycle Logistics Federation bécsi konferenciáján.

A Német Űrutazási és Légiközlekedési Központ tanulmánya szerint a városokban a teherautókkal naponta megtett utak 23 százalékát már most ki lehetne váltani teherkerékpárokkal. Bécsben jelenleg mintegy 400 teherbiciklit használnak – többek között szociális ételszállításra vagy online bevásárlások házhozszállítására. Mivel az osztrák főváros célja, hogy 2030-ra teljesen visszaszorítsa a szén-dioxid kibocsátást a bécsi  áruszállításban, március óta jelentős összeggel járul hozzá a teherkerékpárok vásárlásához mind magánszemélyek mind pedig vállalkozások esetében. A kerékpár fajtájától függően akár a 800-1.000 eurót is elérő támogatásra eddig száz pályázat érkezett a márciusi indulás óta.

Azokon a területeken, ahol a cargobicikli nem jelent ideális alternatívát, az elektromos járművek használatát támogatná Bécs. Az e-autók gyorsabb elterjedése érdekében például 2017 közepétől átfogó elektromos töltőhálózat kiépítésébe kezd az osztrák főváros.

Bécs 800 eurót ad teherbringára

Bécs 800 eurót ad teherbringára

Bécs mindent megtesz azért, hogy lakosai autó helyett kerékpárral közlekedjenek. 2017 márciusától például akár 800-1.000 euróval is támogatná, ha egy család olyan új biciklit vásárol, ami szállítmányozásra is alkalmas.

Az osztrák fővárosban eddig is kiemelten kezelték a kerékpáros közlekedés ösztönzését, és mindent megtettek azért, hogy a bécsi családok autó helyett inkább kerékpárral közlekedjenek. Annak érdekében, hogy erre ne csak a szabadidőben és a munkába járásnál legyen lehetőség, idén különös hangsúlyt fektetnek a teherbringázás támogatására.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás